Yrittäjätkö rupusakkia?

Kolumni

“Yrittäjät ovat B-luokan jengiä.” “Yrittäjät eivät halua kasvattaa yrityksiään.” “Kansakunnan paras aines hakeutuu palkkatyöhön.” “Yrittäjät eivät halua palkata lisää työvoimaa.” Tällaisia johtopäätöksiä vedettiin Tekesin joulukuussa julkistamasta tutkimuksesta, jossa oli selvitetty, minkälaisia suomalaiset yrittäjät ovat ja mistä he tulevat. Kumma, ettei kukaan älähtänyt! Tyytyvätkö yrittäjät todella olemaan rupusakkia, jotka hädin tuskin työllistävät itsensä eivätkä muuta haluakaan?

Isänmaan menestys riippuu yritysten menestyksestä. Markkinatalous rakentuu yrityksille, jotka työllistävät sekä tuottavat tavaraa ja palveluja vaurastuttaen yhteiskuntaa. Jos yrittämisen halu katoaa, putoaa markkinataloudeltakin pohja. Siksi Tekesin tutkimuksen tuottamista tuloksista pitäisi olla todella huolissaan.

En millään jaksa uskoa, että suomalaiset yrittäjät tyytyisivät olemaan rupusakkia, jolla ei ole halua kasvaa ja vaurastua ja samalla hyödyttää sekä itseään että isänmaataan. Jos olosuhteet ovat oikeat ja työkalut löytyvät, uskon aidon yrittäjän haluavan parantaa yrityksensä kannattavuutta ja laajentaa sen toimintaa. Missä sitten on vika, kun nyt ei haluta?

Vaikka Suomi on markkinatalous, sitä rasittavat monet sosialistisesta ideologiasta peräisin olevat jäykkyydet, holhoamisen halu, uuvuttava byrokratia ja näiden seurauksena raskas verotus. Nyt käynnistyneeltä eduskuntavaalikampanjalta odotankin konkreettisia ehdotuksia erityisesti kasvuyrityksiä kahlitsevan byrokratian purkamiseksi ja vero- ja maksutaakan keventämiseksi.

Korulauseiden ja julistusten sijaan tarvitaan selkeitä lukuja, prosentteja ja rohkeita esityksiä byrokratian karsimiseksi. Minun ääneni menee näissä vaaleissa sille ehdokkaalle, joka tekee selkeimmät ehdotukset suomalaisen yritystoiminnan toimintaedellytysten parantamiseksi.

Yhteiskunnan toimenpiteet eivät kuitenkaan yksin riitä. Yrittäjiltä, heidän järjestoiltään ja yrityksille työvälineitä tuottavilta yrityksiltä odotan innovatiivisia uusia tuotteita ja palveluja, joilla yritysten kasvu- ja menestysmahdolisuuksia voidaan parantaa. Erityisesti tarvitaan uuden teknologian mahdollistamia välineitä myyntiin ja markkinointiin.

Internet-yhteys on 98 prosentilla suomalaisista yrityksistä. Luku on EU:n korkein. Kauppaa internetissä käy suomalaisista yrityksistä kuitenkin vain 17 prosenttia Eurostatin tilastojen mukaan. Vastaava lukema Tanskassa on 32, Norjassa 26 ja Ruotsissakin 23 prosenttia. Vaikka luku on Suomessa nopeassa kasvussa, on se silti hämmästyttävän alhainen muihin Pohjoismaihin verrattuna. Mihin loput 81 prosenttia yrityksistä käyttävät internet-yhteyttään? Vain sähköpostiinko?

Internet-markkinointiin ja -myyntiin panostaneet edelläkävijäyritykset ovat kokeneet menneinä vuosina monia pettymyksiä. Työkalut ovat olleet monimutkaisia tai niitä ei ole ollut ollenkaan. Rahaa on mennyt tien raivaamiseen, eikä tiellä ajamiseen ole enää riittänyt intoa ja resursseja. Moni yritys on tämän vuoksi pettynyt internetiin myynti- ja markkinointikanavana.

Nyt tilanne on toinen. Suomalaisille pk-yrityksille on tarjolla tietoa ja työkalut maailman huipulle nousemiseen. Enää ei tietä tarvitse raivata itse, se on jo tehty yrittäjän puolesta. Yrittäjän on korkea aika luoda itselleen verkkokauppa ja markkinoida itseään internetin tarjoamilla edullisilla ja tehokkailla välineillä. Jos sitä ei tee, juuttuu väistämättä rupusakkiin.

Tutkimustulosten mukaan yritysten asiakkaista 94 prosenttia hakee tuote- ja palveluinformaationsa internetistä. Asettakaamme tavoitteeksi, että samoin 94 prosenttia suomalaisista pk-yrityksistä tarjoaa asiakkailleen modernia verkkokauppapalvelua, jota tuetaan internetin avulla tapahtuvalla markkinoinnilla.

Eivät yrittäjät halua olla rupusakkia. Tarvitsemme vain kunnon työvälineet. Nyt niitä alkaa olla vihdoin tarjolla.

Pekka Vennamo

Kirjoittaja on yrittäjä Sijoitus Oy:ssä.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top