MAINOS

Naispappeudesta

Kolumni

Ilkka Koskinen

Viime aikoina Vammalan seurakunta on saanut runsaasti julkisuutta ennakkotapauksena, kun naispappeuden torjuva miespuolinen kappalainen määrättiin samaan työvuoroon naispastorin kanssa tunnetuin seurauksin.

Tilanne on tuntunut hämmentävältä. Toisaalta se ei kosketa uskonnotonta ulkopaikkakuntalaista ihmistä. Toisaalta kirkolla on suuren jäsenmääränsä ja asemansa ansiosta vaikutusvaltaa koko yhteiskuntaan vielä yllättävän paljon.

Naisen pappeuden vastustajilla on varmasti Raamatusta nousevat perusteensa, mutta en kuitenkaan usko edes heidän tulkitsevan kaikissa kohdin edes uutta testamenttia kirjaimellisesti. Nyky-yhteiskunnassa se ei olisi mahdollistakaan. Tässä asiassa Raamatun kirjaimen ja hengen välillä tuntuu olevan ristiriitaa.

Ihmisen kyky tai oikeutus tiettyyn ammattiin riippuu pääsääntöisesti muista ominaisuuksista kuin sukupuolesta. Uskonnon nimissä voidaan tehdä vaikka minkälaisia tulkintoja ja syrjiä erilaisia väestöryhmiä. Tästä evankelis-luterilaisen kirkon tuleekin irtisanoutua, jos se haluaa tulevaisuudessakin säilyttää erityisasemansa – jäsenmaksun keruu verotuksen yhteydessä ja koulujen uskonnonopetus – muihin uskonnollisiin yhteisöihin nähden.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top