MAINOS

Ylen kummat päätökset

Kolumni

Mika Hyssi

Yleisradion päätökset ovat vaihteeksi herättäneet keskustelua ja kummastelua – tällä kertaa euroviisuista. Ylen johto on Olli-Pekka Heinosen suulla todennut, että Suomessa laulukilpailut kuuluvat digitaalisesti vain stereona. Digitv:n mahdollistamaa monikanavaääntä ei kotiteattereista kuulu.

Euroviisut kuvataan uusimmalla tekniikalla eli teräväpiirtona ja monikanavaäänellä. Puitteet ovat kunnossa. Vaikka teräväpiirto- eli HD-kuvaa ei Ylen toimesta Suomen digiverkkoon ole mahdollista välittää, monikanavaääntä monet kotiteatterin omistajat jäävät varmasti kaipaamaan – ja onpa Yle vuosien saatossa muutaman ohjelman uudella äänitekniikalla lähettänytkin. Heinonen perustelee päätöstä muun muassa sillä, että käytössä voi olla digisovittimia, jotka jumittuvat monikanavaääntä kohdatessaan. Ylen tekniikan mukaan testit ovat sujuneet ongelmitta.

Huipputekniikalla kuvattu viisutapahtuma on Suomen digitv:ssä jäämässä teknisesti torsoksi. Kaikkea nykyisen järjestelmän potentiaalia ei olla käyttämässä hyödyksi. Kaiken kruunaa se, että viisut ollaan lähettämässä samanaikaisesti kahdelta eri kanavalta, TV2:lta ja FST5:lta. Maallikkokin ymmärtää, että saman kuvan lähettäminen samanaikaisesti usealta kanavalta ei ole kustannustehokasta, eikä digitv:n kaltaisessa järjestelmässä – jossa Ylen viidelle kanavalle on varattu rajattu määrä kaistaa – järkevää. Stereoäänen päälle saamme nauttia myös pehmeästä ja palikoituvasta kuvasta.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top