Sekaisin HD:sta

Kolumni

Monien huulilta kuulee nykyisin ihmettelyä teräväpiirrosta: Mitä se tarkoittaa? Kannattaako enää ostaa tavallista digiboksia, kun se kuitenkin joutaa pian romukoppaan? Toistaako minun digisovittimeni teräväpiirtolähetyksiä, kun siinä on HDMI-liitäntä?

Teräväpiirto (High Definition, HD) mahdollistaa sohvaperunoille entistä tarkemman kuvan ja paremman äänenlaadun. Teräväpiirrosta nauttiakseen on hankittava näyttölaite, joka kykenee toistamaan HD-sisältöä. Markkinoinnissa viljellään lyhenteitä HD-valmis ja Full HD, joista jälkimmäinen toistaa teräväpiirtosisällön täydellä tarkkuudella.

Teräväpiirtosisältöä on toistaiseksi tarjolla rajoitetusti. DVD-soittimen sijaan on hankittava Blu-ray tai HD DVD -soitin ja -elokuvia. Formaatit eivät ole keskenään yhteensopivia. Kaapeli- ja satelliittitelevisioverkossa on tarjolla joitakin HD-televisiokanavia. Antenniverkkoon HD-kuvaa tulee saataville rajoitetusti aikaisintaan vuonna 2010. Nykyiset digilähetykset eivät pimene vuosikausiin.

HDMI on uudenlainen digitaalinen liitäntätyyppi, analogisen SCARTin serkku, joka on suunniteltu kuvan ja monikanavaäänen siirtämiseen. HDMI-liitännästä ei voi päätellä, kykeneekö laite toistamaan teräväpiirtosisältöä.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top