MAINOS

Sastamalalaisia pidemmän kaavan mukaan

Kolumni

Samuli Kinnari

Mielestäni me Sastamalassa asuvat olemme sastamalalaisia, emme sastamalaisia. Jälkimmäistäkin muotoa sopii puolestani käyttää, jos joku sen omakseen kokee. Muoto on esiintynyt ainakin Sastamalan Opiston kevään esitteessä.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kotisivuilla on asukkaannimityksistä mielenkiintoinen artikkeli. Sen keskeiseksi anniksi ymmärsin, että “yleiskielisessä tekstissä on aina oikein käyttää pidempää lainen/läinen-johtimella muodostettua asukkaannimitystä” (sastamalalainen). Lyhyempää inen-johdinta (sastamalainen) sopii käyttää paikallisesti, jos se tavaksi tulee.

Vammalassa ei kaiketi koskaan otettu omaksi muotoa vammalainen. Eikä kokemäellä asu kokemäkisiä, mutta Haapavedellä tiettävästi on haapavetisiä. Yksi mielenkiintoinen tapaus on Ikaalinen, jossa asuu ikaalislaisia, ikaalilaisia ja ikaalihlaisia.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top