MAINOS

Kirkkodemokratiaa

Kolumni

Samuli Kinnari

Sastamalan seurakunnassa valmistaudutaan kirkkoherranvaaliin. Ehdokaskolmikon vaalisaarnat on kuultu ennakkoäänestys alkaa ensi maanantaina. Sitä ennen edessä on vielä kyselytunti, jossa ehdokkaat vastaavat seurakuntalaisten kysymyksiin.

Valtakunnassa keskustellaan kirkkoherran vaalitavasta. Kirkkohallitus on esittänyt, että kansanvaalista luovuttaisiin. Kirkkoherranvaalin toimittaisivat kirkkovaltuusto tai seurakuntayhtymään kuuluvassa seurakunnassa seurakuntaneuvosto.

Välillistä vaalia on arvosteltu epädemokraattiseksi. Kansanvaalin paremmuutta on perusteltu muun muassa kulttuuriperinteellä.

Kirkolliskokouksessa lääkintäkenraalimajuri Timo Sahi kysyi hyvän kysymyksen: “Mistä tulee käsitys, että demokraattisesti valitusta luottamuselimestä tulee epädemokraattinen, kun se valitsee kirkkoherraa?” Niinpä. Entä miten hyvin tai huonosti demokratia toteutuu kansanvaalissa, jossa vain muutama prosentti äänioikeutetuista vaivautuu uurnille? Se on arkipäivää monen kirkkoherranvaalin kohdalla – mutta toivottavasti ei Sastamalassa tänä keväänä.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top