ILMOITUS

Reikä päässä

Kolumni

Tanja Kallio

Luin juuri ennen sähköpostini avaamista mainoksen ohjelmasta Reikä seinässä. Siinä ihmiset yrittävät päästä seinää rikkomatta läpi erilaisista kuvioista, jotka ovat toinen toistaan vaikeampia. Liekö se sitten viihdettä vai ainoastaan ohjelmayritys? En tiedä. Katsoin kyseistä ohjelmaa noin kymmenen minuttia, eikä se minua liiemmin hetkauttanut.

Aasinsiltana pääsen päivän aiheeseen. Nimittäin reikä päässä. Tämä ei ole ohjelma miltään kanavalta, vaan reaaliaikainen tila, joka on vallannut minut. Jo lukioajoilta asti, ehkä aikaisemminkin jo olen tiennyt, että tieto ei pysy päässäni. Lukiossa autoin asiaa itse asenteellani, mutta nykyään, kun otan kirjan ja luen, niin jos se on vähänkin tylsä tai muuten sekava, sen sisältö ei jää mieleeni.

Minulla on edessäni kaksisataa sivua tekstiä, joka pitäisi lukea ajatuksella ja painaa mieleen. Ostin jopa sivistyssanakirjan, jotta urakastani selviäisin ja tajuaisin edes osan, mitä tekstissä sanotaan. Armoton kamppailu luonnonvoimia vastaan alkoi jo ensimmäisten sivujen aikana, kun ärsytyspisteeni nousi huippulukemiin. Jos jonkin asian voisi kirjoittaa selvästi ja ymmärrettävästi, niin miksi se on pitänyt muuttaa muotoon, jossa lause sisältää ainakin kuusi upeaa sanaa, joista tavallisella tallaajalla ei ole harmaintakaan hajua. Tässä vaiheessa meinasin heittää paperinipun ensimmäisen kerran nurkkaan.

Kuitenkin onnistuin suoriutumaan ensimmäisestä lukukierroksesta kunnialla, vaikkakin tieto, jonka sain, valui sukkana tyhjään reikään päässäni ja on siellä, eikä näyttäydy enää. Aloitin toisen kierroksen ja tein itselleni muistiinpanoja. Tässä vaiheessa huomionarvoista on se, että todella olen panostanut lukemiseen. Kirjoitin ja huomasin, että se on keino jättää edes jotain mieleen. Päästessäni sivulle 104 huomasin, että ensimmäisen ja toisen lukukerran välissä olin onnistunut hukkaamaan sata seuraavaa sivua. En löytänyt niitä mistään. Enkä vieläkään ole löytänyt.

Taidan olla reikäpäisyyteni lisäksi toivoton tapaus.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top