ILMOITUS

Oikea ratkaisu?

Kolumni

Tanja Kallio

HS.fi-sivuilla kerrottiin vantaalaisesta 14-vuotiaasta tytöstä, joka oli laatinut tappolistan koulukiusaajistaan. Lista päätyi opettajien käsiin, koulu pyysi apua poliisilta ja poliisi kävi noutamassa listan kirjoittaneen tytön keskustelemaan asiasta.  Jutun mukaan tytöllä oli paha olo ja hänelle annettiin tarvitsemaansa apua.

Olemmeko nyt samaa mieltä siitä, että kun tämä “tappolista”, jossa oli oppilaiden nimiä, päätyi ensin koulun henkilökunnan silmien eteen ja siitä viivana poliisille, saatiin estettyä yksi uusi mahdollinen koulusurmatapaus? Tyttö, joka listan laati, pääsi oikein ammattiauttajien ympäröimäksi ja hänen kanssaan jutellaan, jutellaan, jutellaan ja mietitään sitä oikeaa ratkaisua. Onko niin, että tyttö on tässä se, joka on ongelman alku ja juuri? Minä en ole samaa mieltä. Ainakaan kaikesta.

On mahdollista, että juttu olisi voinut kärjistyä pahimpaan mahdolliseenkin. Mutta olen kyllä suuresti sitä mieltä, että poliisin olisi pitänyt noukkia koulusta ne kiusaajat, joiden nimet listalla komeilivat, ja kuulustella heitä. Listan laatinut tyttö ei varmaankaan tehnyt sitä turhaan. Ja sen vuoksi, mielestäni, tärkeintä olisi selvittää, mitä kaikkea löytyy syyksi listan kirjoittamiseen ja ketkä ovat nuo kiusaajat.

Koulusta lähetettiin kirje koteihin. Leimaako se listan kirjoittajan vai onko jossain joku järkevä vanhempi, joka tajuaa, että tämän takana on paljon jo tehtyä pahaa?  Suuri vastuu on vanhemmilla kotona. Heidän käsissään, puheissaan, on se, millaisen kuvan heidän lapsensa muodostavat tapahtuneesta. Tässä olisi nyt tilaisuus kotonakin nostaa kissa pöydälle ja puhua akuutista asiasta, jota esiintyy kaikkialla, kiusaamisesta.

Nyt, kun listan kirjoittanut tyttö palaa, jos pystyy palaamaan, kouluun, on varmaa, että hän on syyllistynyt muiden mielestä niin hirveään tekoon, ettei kiusaaminen ainakaan lopu.  Ja tänä aikana kiusaajatkin ovat ottaneet itselleen uuden kohteen. On edesvastuutonta olla puuttumatta listalle “päässeiden” henkilöiden tekosiin. Mielestäni on vakava virhe, jos kiusaajat, jotka ovat tällaiseen pisteeseen saattaneet jonkun kiusaamisellaan, eivät joudu vastuuseen tekemisistään. Pelkkä “seuraavalla kerralla ei selvitä enää varoituksella, vaan sitten on kyseessä jo jälki-istunto” -hyssyttely ei enää riitä. Jostain lasten on tajuttava, että kiusaaminen on kauhea asia, jonka seurauksia uhri kantaa mukanaan. Kiusaaminen ei unohdu. Koskaan.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top