MAINOS

Ryhmätyöt

Kolumni

Tanja Kallio

Kun ala-asteella sanottiin, että muodostakaa ryhmiä, oli tiedossa jotain kivaa tekemistä kavereiden kanssa. Oli se sitten ryhmätyö valtiosta tai näytelmä tai jotain muuta, mutta kivaa se oli. Yläasteellakin oli vielä kivaa tehdä ryhmätöitä, mutta se johtui siitä, että luvassa oli vapaampaa oppimista kuin se tavallinen puurtaminen kirjojen parissa.

Nykyään minusta on tullut ryhmätyövastainen. Tätä on kestänyt jo ainakin neljä vuotta. Luulen, että suureksi osaksi se johtuu ryhmästä itsestään, mutta työskentely ryhmässä on alkanut maistumaan todella kuivalle puulle. Useaan otteeseen olen saanut havaita, että aikuisten, joiden ainakin pitäisi olla aikuisia, muodostamassa ryhmässä luonteet ja mielipiteet tulevat kärkevästi esille. Ryhmästä löytyy aina lusmuja, jotka kaikkia keinoja käyttäen tekevät kaikkea muuta kuin sitä, mitä pitäisi tehdä. Siihen kun lyödään pari jäsentä, joilla ideat hipovat pilviä, mutta valmista ei tule ja muutama johtaja, niin soppa on valmis.

Olen tullut siihen tulokseen, että toimivan ryhmän kanssa töiden tekeminen on todella mukavaa. Mutta jos joutuu jokaista asiaa erikseen vääntämään rautalangasta tai hommat eivät muuten etene, niin hermojännettä alkaa melkoisen nopeasti kolottamaan. Nykyään teen tarvittavat paperityöt yksin. Tai vaihtoehtoisesti luottoparin kanssa, jonka kanssa tietää asioiden hoituvan ajallaan. Yksi syy siihen, miksi haluan työskennellä itseni kanssa, on työajat. Saan kirjoittaa, piirtää ja suunnitella yöllä. Käyttää ilta- ja yöaikaa luomiseen, eikä tarvitse aamupäivän kiiretunneista nipistää yhtään millekään ylimääräiselle. Ja työn tulos on juuri se, paljonko asiaan olen panostanut.

Nyt kuitenkin olen taas siinä pisteessä, että koulu vaatii ryhmätöitä. Ryhmäytyminen on päivän sana. Yritän pyristellä vastaan, muttei se auta mitään. Olen kuin kala verkossa ja niitä verkkoja taitaa olla melko monta vielä tämän seuraavan viiden vuoden aikana.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top