ILMOITUS

Varjojen maa

Kolumni

Kirkko

Sairaalan käytävillä kaikuvat kaukaiset askeleet. Ovet käyvät, ihmiset puhuvat jossain kaukaa. Sängyn äärellä nuo äänet kuuluvat muille. Ne eivät ylety omaan suruuni ja hätääni, eivät murra ympärilleni laskeutuvaa hiljaisuutta. Eivät minun, joka istun rakkaani vuoteen vierellä. Eivätkä ehkä hänenkään, jonka vierellä valvon.

Pitkäperjantain synkät varjot taittuvat elämän väreissä. Jeesus kulkee tietään ristille, hän kärsii ja kuolee. Elämän huumaava keskipäivä on jäänyt taakse. Ympärillä kaikuneet hurraahuudot ovat vaihtuneet pilkkaan ja häpeään. Jeesus, joka jaksoi rohkaista muita, tukea ja puolustaa, on lopulta itse yksin. Missä ovat ystävät? Missä on Jumala? Tässäkö tämä kaikki oli, minun elämäni?

Kärsimys ja kipu ovat ihmisen osa, katkera ja tuskin toivottu. Varjojen maassa päivä on pitkä. Valo, joka vielä äsken loisti kevään kirkkaudessa, on poissa. Matka käy kohti tuntematonta. Portti sulkeutuu. Kuka kertoo, mitä sen tuolla puolen löydän. Missä olet Jumalani, elämäni toivo? Turhaanko luotin sinuun?

Jeesuksen epätoivo on riipaisevaa. Hän on yksin, erossa ihmisistä ja Jumalasta. Kaikkien hylkäämä ja epätoivonen. Apua ei enää ole. Tämä on loppu. Jeesus tietää sen. Pilkkaajien huudot kaikuvat: ”Auta nyt itseäsi ja astu alas ristiltä!”

Oman elämämme pitkäperjantaissa huokaamme hiljaa. Jeesus ei astu alas ristiltä. Hän kokee, mitä on olla hylätty ja yksin, tuntea itsensä ystävien ja Jumalan hylkäämäksi. Hän tietää mitä on olla kadotettu, ilman toivoa ja aamun uutta sarastusta.

Pitkäperjantain kipuun kätkeytyy armon sana. Se kertoo armon ja sovituksen äärimmäisen syvyyden. Sinun puolestasi ja sinun kanssasi minä kärsin. Niin suurta pimeyttä ei ole, etteikö aamun valo koittaisi. Niin suurta syntiä ei ole, etteikö se olisi Jumalan edessä armahdettu.

Pimeytesi keskellä sinua kantavat Jumalan käsivarret, usein näkymättömät ja silmiltämme suljetut. Mutta tiedä, elämäsi pimeydessä, epätoivossasi ja hädässäsi, hän on kanssasi.

Aulikki Mäkinen

Aulikki Mäkinen toimii vs. kirkkoherrana Vehmersalmen seurakunnassa.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top