Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Jumala on armollinen

Vanhat mielipiteet

Hartaus juhannukseksi.

Käsillä on keskikesän, Suomen lipun ja yöttömän yön kiihkeä ja runsas juhla. Kirkko muistaa juhannuksena Johannes Kastajaa; tuota Jumalan hullua, parannussaarnaajaa, askeettia ja marttyyriä. Juhannukseen sisältyy paljon toiveita, kauneutta, valoa ja iloa. Ja kun meistä ihmisistä on kysymys, yhtä paljon pettymyksiä, surua, kyyneleitä ja pimeyttä.

Aikamoinen paradoksi oli myös juhannuksen päähenkilön, Johannes Kastajan elämä. Hän syntyi kahden vanhuksen, Sakariaan ja Elisabetin lapseksi. Kun enkeli Gabriel ilmoitti heidän saavan lapsen, tuleva isä menetti epäuskon takia puhekykynsä. Tuleva äiti puolestaan kätkeytyi ihmisiltä kuukausiksi. “Mitähän tästä lapsesta tulee”, päivittelivät ihmiset ihmisten tavalla, kun lapsi oli syntynyt ja saanut yllättäen nimekseen Johannes.

“Lapsi kasvoi ja vahvistui Hengessä. Hän oli autiomaassa siihen päivään saakka, jolloin hänen oli määrä astua Israelin eteen”, kertovat evankeliumit. Kuka vanhempi antaisi ainoan lapsensa Jumalalle Johanneksen osaan, vaikka tietäisi, että hänestä tulee henkilö, jota historia ei unohda? En tiedä muita kuin Elisabetin ja Sakariaan.

Johannes tiesi omaksi tehtäväkseen olla tienraivaaja Jeesukselle, Hänen edelläkävijänsä. Sen takia Johannes saarnasi parannusta ja kastoi ihmisiä Jordan-virrassa, kun he nämä olivat tunnustaneet syntinsä. Johannes kastoi Jordanissa myös Jeesuksen, ja kehotti sitten opetuslapsiaan seuraamaan häntä: “Hänen tulee kasvaa ja minun vähetä.” Johanneksen oma elämä päättyi mestaukseen, kun Herodes Antipas tanssin lumoissa täytti rakastettunsa pyynnön ja toi tälle vadilla Johannes Kastajan pään.

Juhannuksena on tärkeä muistaa Johannes Kastajaa. Vielä tärkeämpää meidän juhannuksen juhlijoiden olisi tehdä parannusta: kuunnella Johanneksen kovaa puhetta ja tarkistaa elämämme suuntaa, arvojamme ja valintojamme. Se ei kuitenkaan ole tärkeintä. Tärkeintä on se, minkä tänäkin juhannuksena pelkkä Johanneksen nimi jo meille kertoo: Jumala on armollinen. Sinulle ja minulle.

Satu Väätäinen

Satu Väätäinen on seurakuntapastori Sotkamon seurakunnassa.

Mainos

Mainos - Samuli Kinnari

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.
Scroll to top