ILMOITUS

Facebook-uutisointi alitti riman

Kolumni

Mika Hyssi

SkullSecurity-blogia ylläpitävä Ron Bowes on koonnut ja julkaissut internetissä tiedoston, joka on nostanut Facebook-yhteisösivuston jälleen otsikoihin. Kohuttu lista sisältää satojen miljoonien ihmisten itsensä julkistamia profiilitietoja, jotka on kerätty Facebookin julkisesta henkilöhakemistosta. Siis julkista tietoa on levitetty julkisesti. Hurjaa.

Kotimaisessa nettimediassa uutisointi on ollut hämmentävää. Hilpeintä uutisointia edustaa MTV3:n uutinen, jonka mukaan Facebookin käyttäjät “pääsevät jälleen vaihtamaan salasanojaan”. Facebookiin ei ole murtauduttu, vaan palvelusta – kuten periaatteessa mistä tahansa muustakin julkisesta nettipalvelusta – on kerätty julkista tietoa ja se on julkaistu eri muodossa.

Aamulehden ja Nelosen otsikointi “Sadan miljoonan Facebook-käyttäjän tietoja julki” lienee jonkinlainen sisäpiirin vitsi. Tiedot kun ovat olleet julkisia tähänkin asti. Uutistekstin mukaan Facebookin tietoturva on “kokenut jälleen uuden kolauksen”, vaikka mitään tietoturva-aukkoa ei tässä tapauksessa ole ollutkaan.

Bowesin tarkoituksena on ollut muistuttaa Facebookin käyttäjiä siitä, että kaikki palveluun annettu tieto on julkista – käytännössä tästä ajasta ikuisuuteen – ellei sitä itse ole halunnut tai osannut rajoittaa. Kannattaakin tutustua Facebookin yksityisyysasetuksiin ja miettiä mitä tietoja haluaa luovuttaa kavereille ja koko maailmalle.

Facebook-uutisoinnin kuorruttaa Yle, Helsingin Sanomat, Digitoday ja Ilta-Sanomat, joiden mielestä Ron Bowes onkin Ron Bowles – ehkäpä tämä texasilainen kirkkomusiikin asiantuntija?

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top