ILMOITUS

Kertotaulua kerrakseen

Kolumni

Tanja Kallio

“Yks kertaa viis on viis, kaks kertaa viis on kymmenen, kolme kertaa viis on viistoista”, luetteli eräs pikkutyttö matematiikan tunnilla vuonna 1989 ja opettaja otti kellolla aikaa. Jollei kertotaulu kolmessakymmenessä sekunnissa mennyt oikein läpi, niin sen joutui uusimaan.

Kyllä se meni. Onneksi. Mutta luokassa oli niitäkin, joille kolmekymmentä sekuntia ei riittänyt edes puoleenväliin pääsemiseen. Toisille paniikki iski jo siinä vaiheessa, kun tiesi oman vuoron koittavan ja tajusi joutuvansa sanomaan jotain luokan edessä. Opettajalta ei herunut armoa. Tosin tällä hetkellä kertotaulut ovat päässä kuin ne olisi sinne jollain isketty.

Nyt toiset ovat sitä mieltä, että kaikki ulkoa opettelemaan “pakottaminen” on väärin, lapsen pitää saada opiskella sitä mitä haluaa ja opettajan pitää miettiä, miten saisi tarvittavat opit oppilaan päähän niin, ettei hän vain rasittuisi. Tämä osittain kärjistetynä, mutta näin se joissakin ihmismielissä etenee.

Olen sitä mieltä, että tietyt asiat tulee opetella ulkoa ja jos sen tarvitsee olla pakkopänttäämistä, niin se olkoon sitten sitä. En tarkoita, että muinoin opettajamme sekuntikellon kanssa oli paras vaihtoehto, mutta tulipahan opeteltua. Ja nyt, kun joku kysyy kertotaululaskuja, vastaus tulee melko suoraan.

On asioita, joita ei mielestäni tarvitse opetella ulkoa, mutta sitten löytyy pieni lista niistä, jotka kuuluvat yleissivistykseen ja tulee opetella. Kuten aiemminkin olen sanonut, niin derivointia en tarvitse maitopurkkia ostaessani enkä erinäisiä yhtälöitä, mutta kertotaululla sen sijaan näpsästi laskee paljonko kolme purkkia maksaa.

Kertotaulu on yksi niistä asioista, joka on läsnä ihan arjessa ja sitä käyttää huomaamatta. Ja uskomattomasti kertotaulu piristää päivääkin aina välillä. Oli pitkä ja monivaiheinen lasku, jota kaverini kanssa laskimme ennen matematiikan tuntia tässä menneellä viikolla. Laskimme, laskimme ja ihmettelimme miksi lasku ei onnistu, missä vika? Mitä olimme tehneet väärin, vaikka tarkistimme, että kaikki kaavat olivat kunnossa? Kymmenen minuutin laskemisen jälkeen huomasimme, että jos tuon kertolaskun vastauksen laittaisi oikein, menisi paljon paremmin. Yksi kertaa yksi on yksi eikä kaksi.

·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top