ILMOITUS

Joulun sanomasta ja muutenkin uskonnosta

Kolumni

Tanja Kallio

Kärjistän jälleen ja sanon asioita, jotka ärsyttävät ja jakavat mielipiteitä, mutta kerronpa silti. Vaikka joulun kunniaksi.

Luin taannoin otsikon, jossa kerrottiin, että Enkeli taivaan -virsi alkaa hiljentyä kouluissa. Kuulun siihen ihmisryhmään, joka ei tätä ymmärrä. Miksi virrestä pitäisi luopua? Enkeli taivaan kuuluu koulun jouluun niin kuin Suvivirsi kevätjuhlaan.

Muutenkin sohaisen tikulla tähän uskontokeskusteluun ja tuon ilmoille, että koulussa tulisi opettaa virsiä ja uskontoa. Kantani perustelen perinteillä. Uskonto on jokaisen yksityinen asia, eikä siitä tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa, mutta virsiä ja tiettyjä uskonnon asioita tulisi opettaa koulussa jo perinteen ja oman kulttuurimme vuoksi. Ei ihmisen tarvitse uskoa syvästi, vaikka hän laulaa Suvivirttä koulun päätösjuhlassa. Se vain kuuluu perinteeseen ja tulisi myös ottaa siltä kannalta. Toisille Suvivirren uskonnollinen sanoma on pyhä, mutta ne, jotka eivät kestä kappaleen uskonnollisuutta, voisivat miettiä, että virttä on aina laulettu ja se kuuluu traditioihin. Suvivirren loppusävelistä tietää, että kesäloma alkaa.

Heitän myös toisen uskontoon liittyvän asian ilmoille, enkä tällä tarkoita olevani suvaitsematon umpi. Mutta minä en yksinkertaisesti ymmärrä, että miksi me täällä Suomessa taivumme kaikkeen mahdolliseen ja yritämme olla kaikille joustavia? Luovumme omista perinteistämme, koska jonkun toisen perinteeseen se ei sovi.

Maassa maan tavalla. Jos matkustan isommalla porukalla vaikkapa Ranskaan – mistä lie mieleeni tullut maa – ja menen sinne todellakin ummikkona, niin mitä minulle sanotaan siellä? Väitän seuraavaa: “Tervetuloa, sopeudu tänne meidän joukkoomme ja kulttuuriimme ja opettele kieli.” Ei ranskalainen yhteisö lakkaa laulamasta kulttuuriinsa kuuluvia lauluja sen vuoksi, että se ei meidän ryhmämme maailmankuvaan ja uskontoon sovi.

· ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top