ILMOITUS

Joutsenten reitti palkitsi Maatalousyrittäjien työhyvinvointihankkeen

Uutiset

Samuli Kinnari

Vuoden hanke

Palkinnon luovutuksessa Leader Joutsenten reitin väistyvä puheenjohtaja Paavo
Törmälä, Maatalousyrittäjien työhyvinvointihankkeen projektityöntekijä Maija
Pispa, Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Ari Paavilainen ja Joutsenten
reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne.

Leader Joutsenten reitin Vuoden hankkeeksi on valittu Sastamalan seurakunnan Maatalousyrittäjien työhyvinvointihanke. Valintaa perustellaan sen innovatiivisuudella ja uusien kohderyhmien tavoittamisella.

“Seurakunnille tuttua työpaikkapappitoimintaa kokeiltiin onnistuneesti maatalousyrittäjien joukossa. Tilat ovat hajallaan pitkin maaseutua ja näin hankalampia tavoittaa kuin monet muut työpaikat. Hanke on tuottanut seurakunnalle uuden palvelukonseptin, joka on kehitetty alhaalta ylöspäin paikallisten tuottajajärjestöjen – etenkin Vammalan MTK:n – kanssa”, toteaa Joutsenten reitin hallitus.

Hankkeen toimintaan on osallistunut lyhyessä ajassa huomattava määrä tiloja ja hankkeen laajentuminen naapuripitäjiin on otettu avosylin vastaan.

Viljelijöiden jaksamiseen liittyvä ongelma tunnustetaan

Maija Pispa

“Ihmiset, jotka eniten apua tarvitset, eivät enää raahaudu mihinkään. Tämä on tietyllä tavalla etsivää työtä. Iso arvo on myös asennemuutoksen luomisessa. On hyväksyttävää myöntää, että mulla on ongelma, johon tarvitsen apua. Viljelijät ovat noilla työmäärillä uupuneita, eikä se ole mikään häpeä”, sanoo projektityöntekijä Maija Pispa.

Palkinnon vastaanotti hankkeen projektityöntekijä Maija Pispa Joutsenten reitin vuosikokouksessa tiista-iltana Sastamalassa Kiikoisten Jaarassa. Hänen mielestään palkinnon arvo on ennen kaikkea siinä, että viljelijöiden jaksamiseen liittyvä ongelma tunnustetaan.

“Hienoa, että asia menee eteenpäin ja saa julkisuutta. Toivottavasti tämä nähdään niissäkin piireissä, missä on oikeasti valta muuttaa rakenteita”, Maija Pispa sanoo. Hän kokee olevansa mukana varsinaisessa pilottihankkeessa.

Suuri kiitos Maija Pispalta lähtee Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Ari Paavilaiselle. “Työnantajani on joustava, meillä ei soitella perään. Ei minun tietysti oletetakaan istuvan virastossa, vaan toimivan tiloilla ja kentällä. Jotkut asiakkaat tulevat työhuoneelleni halutessaan puhua ensin yksityisesti”, Pispa kertoo.

Maatalouden kriisit henkilötasolla syviä

Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinteen mielestä Leader-ryhmissä on hyvistä tuottajalähtöisistä hankkeista krooninen pula. ELY-keskus rahoittaa osin pykälienkin vuoksi suoraan monet tuottajien hankkeet.

“Maatalous on jatkuvasti yksi eniten rakennemuutoksen koettelemista elinkeinoista maassamme, mutta sen vaikeudet otetaan usein ikään kuin annettuna, vääjäämättömänä, eikä sen varassa kriisikuntastatuksia jaella. Kuitenkin, kun kyse on vuosisataisesta perinteestä, perhe-elinkeinosta, tuotannonvälineiden omistamisesta ja työpaikalla asumisesta, ovat henkilötasolla kriisit usein syvempiä kuin esimerkiksi teollisten työpaikkojen kadotessa”, Rinne sanoo.

Maatalousyrittäjien työhyvinvointihanke palvelee viljelijöitä Sastamalassa, Huittisissa, Punkalaitumella ja Hämeenkyrössä tämän vuoden loppuun. Se jatkunee tavalla tai toisella ja mahdollisesti koko Pirkanmaan laajuisena. Yhteistyö MTK-Satakunnan Varavoimaa Farmarille -hankkeen kanssa tuottanee myös satoa.

· · · · · · · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

ILMOITUS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
ILMOITUS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top