Lähetä meille juttuvinkki tai menovinkki

Mainosta tehokkaasti ja edullisesti!

Torstai 13.6.2024 Sää | Toimitus| Mainostajalle | Juttuvinkki | Palaute | Tilaa uutiskirje
Mainos: Pieni Tehdas

Nikkelipitoisuudet laimentuneet huomattavasti Harjavallan patoaltaassa

Uutiset

Kokemäenjoella on jatkettu Norilsk Nickelin Harjavallan tehtaan viikonlopun nikkelipäästön selvittelyä.

Kokemäenjoella on jatkettu Norilsk Nickelin Harjavallan tehtaan nikkelipäästön selvittelyä.

Viimeisimpien mittaustulosten perusteella nikkelipitoisuudet ovat huomattavasti laimentuneet Harjavallan voimalaitoksen patoaltaassa. Jokiveden laatua seurataan Porin Pihlavanlahteen saakka. Korkein joen pohjan tuntumasta mitattu nikkelipitoisuus on 8 800 mikrogrammaa litrassa, kun ympäristön ja talousveden laatunormi on 20 mikrogrammaa litrassa.

Nikkeli ei mittauksissa todettuina pitoisuuksina ole Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan akuutti myrkky eikä sen tiedetä kertyvän kaloihin. Tämän hetkisen tutkimustiedon perusteella ei osata sanoa millaista haittaa pitoisuuksista aiheutuu eliöstölle. Jatkotutkimuksen tarvetta suunnitellaan muun muassa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kanssa.

"Pitoisuuksista ei aiheudu vaaraa jokivedessä uiville henkilöille, mutta allergiset reaktiot voivat olla mahdollisia", totesi Harjavallan suurteollisuuspuiston työterveyslääkäri Markku Pavela tiedotustilaisuudessa.

Kokemäenjoen veden käyttämisen suhteen on kuitenkin Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan syytä olla varovainen, kunnes pitoisuudet ovat laskeneet alle talousveden raja-arvon. Mahdollisista käyttörajoituksista neuvotellaan kuntien terveysviranomaisten kanssa.

Laiterikon vuoksi viime viikonloppuna Norilsk Nickelin Harjavallan tehtaalta pääsi nikkelisulfaattia jäähdytysveden mukana Kokemäenjokeen yli vuorokauden ajan. Nikkeliä jokeen päätyi 66 tonnia ja sulfaattia tehtaan mukaan ainakin saman verran.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on tiedottanut päästöstä poliisille ja tulee pyytämään tehtaalta selvityksen tapahtuneesta. Selvityksen saatuaan ELY-keskus arvioi valvontaviranomaisen jatkotoimenpiteet.

·

Mainos: Satapirkan Tuholaistorjunta

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

Juttuvinkki

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen: