Asuttiin Sastamalassa ennenkin – Historiallisista kylätonteista selvitys

Uutiset

Historialliset kylätontit

Sastamalassa muun muassa Kilpijoen ja Teukkulan maisemissa on historiallisia kylätontteja, joista on merkintöjä 1400-luvun lopulta.

Sastamalassa on merkittävä määrä historiallisia kylätontteja. Niitä on selvitykseen kirjattu 62. Esimerkiksi Punkalaitumelta mainitaan neljä kylätonttia.

Vanhoista kartoista paikannettavissa olevia keskiajan asuinpaikkoja kutsutaan historiallisiksi kylätonteiksi. Pirkanmaalla on valmistunut niiden sijainnista selvitys, jota hyödynnetään maankäytön suunnittelussa. Muun muassa Kallialassa on ollut asutusta samalla paikalla jo ennen dokumentteja.

Pirkanmaalla oli 1500-luvulla noin 800 kylää, joista kolmisensataa on nykyisten taajamien lähellä. Kylän tonttimaalla tarkoitetaan aluetta, jossa talojen tontit asuin- ja talousrakennuksineen ovat olleet.

Useimmissa Pirkanmaan kylissä oli 1560-luvulla keskimäärin muutama talo, mutta suurimmissa jopa parikymmentä. Ryhmäkylät hajosivat 1800-luvulla muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Kylätontit ja niiden lähiympäristöt ovat tärkeitä sekä arkeologisesti että maisemahistoriallisesti. Autioituneet ja nykyisin rakentamattomat keskiaikaiset kylät ovat tänä päivänä muinaisjäännöksinä suojeltuja ja nykyisin käytössä olevat kylätontit arkeologisia kulttuuriperintökohteita.

Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 aineistoksi valmistunut selvitys julkistetaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivien yhteydessä.

LINKKI: Tutustu Pirkanmaan historiallisiin kyläkohteisiin

· · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top