Kiikan vanhainkotia ei saneerata

Uutiset

Sastamalan kaupunginvaltuusto kävi pitkän keskustelun linjatessaan Kiikan vanhainkodin tulevaisuutta. Äänin 35-24 valtuusto hyväksyi hallituksen esityksen, jonka mukaan kaupunki ei Kiikan vanhainkotia saneeraa eikä rakenna uudistiloja.

Kiikan vanhainkodin toiminta ei ole loppumassa kuin seinään. Uusia pitkäaikaisen laitoshoidon asukkaita sinne ei kuitenkaan enää oteta. Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevia asukkaita Kiikan vanhainkodissa on nyt 22. Aluehallintoviraston yhtäjaksoisessa valvonnassa vanhainkoti on tilojensa vuoksi ollut jo vuosia. Viranomainen on velvoittanut Sastamalaa purkamaan ikäihmisten pitkäaikaisen laitoshoidon, johon uusia asukkaita ei Kiikan vanhainkotiin ole saanut viime vuoden kevään jälkeen sijoittaa.

Reino Sivonen luki sosialidemokraattisen ryhmän esityksen, että Kiikan vanhainkoti saneerataan tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Palvelun tuottaisi kaupungin oma henkilöstö. Esitystä kannatti esimerkiksi Pauli Pietilä (kesk), joka näki paljon kysymysmerkkejä. “Kuinka paljon voimme yksityisiin luottaa? Tiedetäänkö, että ostaako uusi hallinto palveluja yksityisiltä?” hän esimerkiksi kysyi. Pietilä myös peräsi esiin Kiikan vanhainkodin puolesta kerättyä adressia. Se löytyikin ja luettiin valtuutetuille. Allekirjoituksia on yli 2 700.

Kiikan tai Keikyän alueelta luovutetaan tontti palveluseteliyrittäjäksi haluavalle yritykselle. Sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki kertoi, että kaupunki on käynyt markkinavuoropuhelua palveluasumista tuottavien yritysten kanssa. “Kaikki ovat kiinnostuneita edelleen”, hän sanoi.

Niittyvillan ja Pehulakodin tulevaisuus myös keskusteluttivat. Tarkemmin sitä ei tällä kohtaa ole linjattu. “Ne ovat liian pieniä yksiköitä toimimaan yksinään”, sanoi Tryyki.

Ilmari Nurminen (sd) peräsi, montako asukasta Kiikan vanhainkodissa voi vähimmillään olla ennen kuin se loppuu. Päivi Tryyki haarukoi määrää kymmenen-viidentoista tienoille. “Vaihtoehtoja pitää pohtia mieluiten ennen kuin asukasmäärä laskee alle kymmenen”, Tryyki sanoi.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Jukka Pusa (kok) sanoi kuuntelevansa keskustelua hämmentyneenä. “Emme voi tehdä investointipäätöksiä tämän päivän Sastamalaa varten. Sitä julkista palvelua, jota kaupunki tänään tuottaa ei ole, kun investointi valmistuisi”, Pusa muistutti. Hän kertoi myös tuoreita valtion terveisiä sote-seminaarista. Sairaanhoitopiirien rakennukset siirtyvät uudekke sotelle. “Kuntien tiloja vuokrataan tarvittavissa määrin. Emme tulevaisuudessa tee meitä koskevia päätöksiä itse. Tällä on pitkälle kantavat seuraukset”, Jukka Pusa totesi.

Monia kysymyksiä on vielä avoinna. “Kunta ei ole tuottaja eikä järjestäjä vuodesta 2019 lähtien. Kunnat luovuttavat sote-palvelunsa taholle, jota ei vielä ole”, sanoi kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

Reino Sivonen ja Pauli Pietilä jättivät valtuuston päätökseen eriävän mielipiteensä.

· ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top