Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Puimurit pyörivät Vampulan hernepelloilla

Uutiset

Pakasteeksi päätyvän herneen paras korjuuajankohta voi olla kiinni jopa tunneista.

Apetit

Apetitin hernepuimuri.

Huittisten Vampulassa on aloitettu hernesadon puiminen. Pakasteeksi päätyvän herneen puiminen on ajoitettava tarkkaan.

Puinnin aikataulua arvioidaan jatkuvasti. Paras korjuuajankohta voi olla kiinni jopa tunneista.

“Eri pelloilta tulevilta sadoista kerätään näytteitä, joista tarkastelemme herneen kovuutta. Säällä on merkitystä vielä loppuvaiheessakin. Jos ilma viilenee, niin herneiden kypsyminen hidastuu. Juuri nyt toiveissa olisi lämmön lisäksi hieman enemmänkin sateita”, Apetitin hankintapäällikkö Timo Kaila kertoo.

Viileä kevät on viivästyttänyt herneen puintia noin viikon. Herneen kasvua tukee kohtalaisen lämmin ja kostea sää, mutta varsinaisesta helteestä herne ei nauti. Suomen kesän pitkät ja valoisat vuorokaudet antavat kotimaiselle herneelle poikkeuksellisen värin ja maun.

Aikataulutus takaa työn sujuvuuden ja herneen maun

Herneenpuinnin ja pakastuksen aikataulutus alkaa jo kylvövaiheen suunnittelusta. Eri hernelajikkeiden kylvö aikataulutetaan niin, että hernettä päästään puimaan tasaiseen tahtiin ja Apetitin Säkylän pakastetehtaalle pystytään toimittamaan jatkuvalla virralla hernettä. Näin hernettä saadaan pakastettua koko satokauden ajan. Herneen matka pellolta pakasteeksi kestää maksimissaan kaksi tuntia.

Tänä keväänä Apetitin sopimusviljelijöiden pelloilla on viljelty herneen viittä eri päälajiketta. Ne eroavat paitsi maultaan myös kasvuajaltaan. Kylvöaikataulu suunnitellaan eri lajikkeiden ominaisuuksien mukaan tiiviissä yhteistyössä Apetitin sopimusviljelijöiden ja asiantuntijoiden kanssa.

“Päälajikkeiden puinnissa aikaisimmalla ja myöhäisimmällä lajikkeella on eroa noin kaksi viikkoa. Päälajikkeiden lisäksi viljelemme sopimusviljelijöidenkin pelloilla Räpin koetilalla testattuja ja lupauksia herättäneitä uudempia lajikkeita, jotta saamme niistä lisää kokemusta. Aina mietitään jo tulevaakin”, Kaila sanoo.

Tänä vuonna hernettä Apetitille viljelee 67 sopimusviljelijää yhteensä noin 840 hehtaarin alalla. Satoa on luvassa runsaat kolme miljoonaa kiloa. Puintivauhdin määrää tehtaan vuorokautinen pakastuskapasiteetti, keskimäärin hernettä pakastetaan noin 200 tonnia vuorokaudessa.

· · · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.
Scroll to top