MAINOS

Tähdenlentoja voi näkyä paljon

Uutiset

Samuli Kinnari

Tähdenlento

Tähdenlento.

Viikonloppuna kannattaa katsella pimeimpään aikaan taivaalle, mikäli pilvipeite repeilee. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että Perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe osuu lauantain ja sunnuntain väliselle yölle.

Vähenevän Kuun kirkkaus estää himmeämpien tähdenlentojen näkymisen. Osa parven meteoreista on kuitenkin melko kirkkaita. Perseideistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana ja jotkut saattavat näyttää punertavilta.

Tähdenlentoja näkyy eniten aamuyöllä. Niitä voi kuitenkin nähdä heti pimeän laskettua, mikäli taivas on selkeä. Perseidien meteoriparveen kuuluvia tähdenlentoja on voinut havaita jo heinäkuun puolivälistä lähtien. Niitä esiintyy harvakseltaan vielä muutama viikko aktiivisimman vaiheen jälkeenkin.

Mukavinta tähdenlentoja on havaita selällään, vaikkapa makuualustan päällä maaten. Mitä pidempään taivasta tarkkailee, sitä useampia tähdenlentoja ennättää nähdä. Vaikka ilta olisi muuten leuto, maassa makaillessa tulee nopeasti kylmä. Lämmin pukeutuminen siis kannattaa.

Tähdenlentoja näkyy sitä enemmän, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän on pilviä.

Meteoriparvet toistuvat

Perseidit ja muut säännölliset meteriparvet johtuvat komeetan ydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri. Mikäli maapallon rata risteää pölyvanan kanssa, osa tästä materiaalista pääsee vuorovaikuttamaan Maan kanssa. Komeettapöly kuumenee ja hehkuu ilmakehässä ja aiheuttaa valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

Poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja voi näkyä Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana. Parveen ei kuitenkaan yleensä liity suurempia kappaleita, jotka voisivat pudota meteoriitteina Maan pinnalle saakka.

Perseidit ja muut yleisesti tunnetut meteoriparvet aiheuttavat tähdenlentoja vuosittain aina suunnilleen samaan aikaan. Satunnaisia, mihinkään parveen kuulumattomia tähdenlentoja, voi nähdä minä tahansa yönä.

· · · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top