Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Koululaiset sukeltavat menneisyyteen ja tarinoihin – Arkeologisia kaivauksiakin kokeillaan

Uutiset

Sastamalassa kahdeksassa koulussa aloitti syyskuussa ilmainen harrastekerho.

Harrastekerhot

Kiikan koulun kerho pääsi kokeilemaan arkeologin työtä. Seuraavalla kerralla lapset pääsevät tunnistamaan ja tutkimaan löytöään tarkemmin.

Sastamalassa kahdeksassa koulussa aloitti syyskuussa harrastekerho, jossa sukelletaan menneisyyyteen ja tarinoihin. Kerhoja vetää filosofian maisteri Emma Naskali.

Ilmaiset kerhot toimivat Stormissa, Varilassa, Mouhijärvellä, Toukolassa, Sylväällä, Pehulassa, Kiikassa ja Häijäässä. Koulujen valinnassa on painotettu opetus- ja kulttuuriministeriön koulukyselyä, jossa kartoitettiin lasten harrastustoiveita. Sastamalan seudun museo, Pukstaavi ja Suomen Kirjainstituutti järjestävät kerhot.

"Jos näyttää siltä, että jokin kerhoista ei vedä tarpeeksi osallistujia, meidän on mahdollista tarjota toimintaa myös muille kouluille", toteaa Emma Naskali. Kaikkiin kerhoihin mahtuu vielä mukaan, vaikka esimerkiksi Stormin kerhoon on ilmoittautunut jo 16 lasta.

Etenkin Sylvään yläkoululle kaivataan lisää osallistujia, jotta kerho toteutuisi. "Sylvään kerho on sisällöltään erilainen kuin alakoulujen kerhot. Yläkoululaisten kanssa valitsimme tavoitteeksi lautapelin suunnittelun. Pelin teemat ovat menneisyyden mysteerit, jännitys ja kotipaikkakunta", Naskali sanoo.

Kerhot toimivat koko lukuvuoden ajan koulupäivien yhteydessä eli aamulla tai iltapäivällä. Kahdessa koulussa järjestetään erikseen kerhohetki keskellä päivää. Kerhojen sisällöt nousevat museoiden kokoelmista sekä lukemisesta ja kirjoittamisesta. Käytännössä kerhoissa esimerkiksi valokuvataan, tarinoidaan, tutkitaan paikallishistoriaa, piirretään ja seikkaillaan ulkona.

"Paikallishistoriaan tutustutaan esimerkiksi tarkastelemalla mielenkiintoisia esineitä museon kokoelmista. Joissain kerhoissa kokeilemme myös arkeologisia kaivauksia", kertoo Emma Naskali.

Olipa kerran -kerhot ovat osa hallitusohjelman kärkihanketta, joka parantaa taiteen ja kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee Sastamalan harrastekerhojen järjestämistä 25 000 eurolla.

close

Tilaa ilmainen uutiskirje

· · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.
Scroll to top