MAINOS

Talven nopeusrajoitukset voimaan

Uutiset

Samuli Kinnari

Talvinopeudet Pirkanmaalla 2017-2018

Maanteillä siirrytään talvinopeuksiin tällä viikolla.

Merkit vaihdetaan etupäässä torstaina ja viimeistään perjantaina. Valtaosalla maanteistä suurin sallittu ajonopeus alennetaan 80 kilometriin tunnissa ja moottoriteillä 100 kilometriin tunnissa.

“Matalammat talvinopeudet vähentävät tutkitusti onnettomuuksia, päästöjä ja päällysteen kulumista. Tutkimuksemme mukaan talvinopeudet säästävät vuosittain myös kahdeksan ihmisen hengen”, kertoo Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman.

Poikkeuksia nopeusrajoituksiin on. Osalla maanteistä satanen jää voimaan. Toisaalta joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 tai 60 kilometriin tunnissa. Poikkeuksiin vaikuttavat muun muassa tien kunto ja liikenteen määrä.

Varaudu talven ensimmäisiin liukkaisiin

Päättyneen kesän ja alkusyksyn vakaat ajo-olosuhteet ovat totuttaneet kuljettajat käyttäytymään tietyllä tavalla. Kun olosuhteet äkillisesti muuttuvat, ei reagointi ja ajokäyttäytymisen muutos välttämättä ole riittävä.

“Liukkaalla kelillä auton pysähtymismatka pidentyy huomattavasti. Esimerkiksi 80 kilometrin tuntinopeudella kuivalla tiellä ajettaessa pysähtymismatka on 50 metriä, mutta jäisellä tiellä jopa yli 180 metriä”, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen. Hän myös huomauttaa, että liukkaus itsessään ei aiheuta onnettomuuksia, vaan kuljettajan oma toiminta tai monessa tapauksessa toimimattomuus.

“Nyt on syytä ottaa liukkaat riskipaikat omilla reiteillä huomioon. Erittäin tärkeä asia liukkailla keleillä on myös se, että kuljettaja itse tiedostaa, millaisilla renkailla ajaa ja missä kunnossa ne ovat”, sanoo Savolainen.

Kesänopeuksiin siirrytään tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

· ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top