Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Sastamalassa hinkuyskäepidemia – Keikyässä ja Kiikassa varmistettu kolme tapausta

Uutiset

Epidemia voi olla todettua laajempi.

Stetoskooppi

Hinkuyskäepidemia on käynnissä Sastamalassa. Keikyässä ja Kiikassa on todettu yhteensä kolme laboratoriotestein varmistettua hinkuyskätapausta.

Todetuista tapauksista kaksi on 11–15-vuotiaita. He ovat Pehulan koulun ja Äetsän yläasteen oppilaita. Yksi sairastuneista on alle puolen vuoden ikäinen pikkulapsi, jonka perheessä oli pitkään yskinyt perheenjäsen.

Epidemia voi olla todettua laajempi – puuskaisesti yskiviä kartoitetaan

Hinkuyskäepidemia voi olla nyt tiedossa olevaa tilannetta laajempi. Sairaanhoitopiiri ja kaupungin tartuntatautiviranomaiset sekä kouluterveydenhoitajat selvittävät asiaa parhaillaan.

Äetsän yläasteen ja Pehulan koulun oppilaiden vanhemmille on jaettu tiedote. Muissa Sastamalan kouluissa kartoitetaan mahdollisia puuskaisesti yskiviä ensi viikolla tehtävän oppilaskyselyn kautta. Yskivät oppilaat ohjataan tutkimuksiin.

Pitkittyvässä ja puuskittaisessa yskässä lääkäriin

Mikäli hinkuyskään sairastuneeksi todetun perheessä, koululuokassa tai muuten häneen lähikontaktissa olevissa on yskää, otetaan heistä hinkuyskänäyte ja aloitetaan hinkuyskään tehoava antibioottilääkitys jo ennen vastauksen varmistumista. Jos hinkuyskää sairastavaksi todetun henkilön perheessä on alle puolivuotiaita lapsia tai 36 raskausviikkoa pidemmällä raskaana oleva äiti, annetaan koko perheelle estolääkitys hinkuyskän estämiseksi. Hinkuyskä on vaarallisin nimenomaan imeväisikäisille lapsille.

Myös muiden alueella asuvien henkilöiden, joilla on pitkittyvää, puuskittaista yskää, kannattaa herkästi hakeutua omalle lääkärille, jossa voidaan tarvittaessa ottaa näytteet hinkuyskän varalta. Suurin osa hengitystieinfektioista on kuitenkin virusten aiheuttamia.

Oireettomien lasten tai aikuisten ei tarvitse hakeutua tutkimuksiin, jos kenelläkään perheessä tai muussa lähiympäristössä ei ole todettu hinkuyskää.

Pienillä lapsilla voi olla hengenvaarallinen

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio.

Oireet ovat aluksi kuten monissa muissakin hengitystieinfektioissa, eli kuumetta, nuhaa ja yskää. Tavallisesta flunssasta poiketen yskä pitkittyy ja muuttuu puuskittaiseksi ja tikahduttavaksi. Puuskat esiintyvät etenkin öisin, ja ne voivat päättyä limaoksenteluun.

Hinkuyskässä voi esiintyä sisäänhengityksen vaikeutumista, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Puuskien välillä potilas voi olla hyväkuntoinen ja vähäoireinen. Hinkuyskän vakavimmat muodot esiintyvät pienillä lapsilla, joilla tauti voi olla hengenvaarallinen.

Rokote hinkuyskää vastaan kuuluu suomalaisten lasten rokotusohjelmaan. Lasten rokotteet annetaan kolmen kuukauden, viiden kuukauden, kahdentoista kuukauden ja neljän vuoden ikäisille sekä tehosteannos vielä 14–15-vuotiaille.

Viime vuonna Suomessa todettiin 397 hinkuyskätapausta, mistä Pirkanmaalla 22 tapausta. Parhailaan on hinkuyskäepidemia käynnissä Vaasan sairaanhoitopiirissä.

close

Tilaa ilmainen uutiskirje

·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.
Scroll to top