Ilkka Kantola Sastamalassa: On tärkeää sanoutua irti väkivallasta ja noudattaa oikeusvaltion periaatteita

Uutiset

Kansanedustaja Ilkka Kantola puhui vuoden 1918 muistojuhlassa.

Ilkka Kantola

Ilkka Kantola.

Kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) puhui Sastamalassa vuoden 1918 muistojuhlassa. Tyrvään kirkolla paljastettiin muistomerkki.

"Ei enää koskaan", totesi Ilkka Kantola puheessaan. Muistomerkissä on yli kahdensadan sisällissodassa kuolleen punaisen nimi.

Muistomerkin Ilkka Kantola toivoo toimivan viestinä koko yhteiskunnallemme. Se viittaa historiamme vaiheeseen, jonka emme halua koskaan toistuvan. "Muistomerkin viesti on: Ei koskaan enää. Se sanoo meille painavin sanoin: Älkää antako yhteiskunnan koskaan jakautua kahtia niin, että veli käy veljeään vastaan asein. Älkää antako minkään väestöryhmän joutua yhteiskunnasta niin syrjään, että se epätoivoisena tarttuu aseeseen laillista hallitusta vastaan. Pitäkää huolta toinen toisestanne", totesi Kantola.

Vuoden 1918 koettelemuksesta nuori tasavalta nousi nopeasti jaloilleen ja ryhtyi kehittämään valtiorakenteitaan. Vapaat vaalit mahdollistivat osallistumisen yhteiskunnan kehittämiseen. "Juuri julkaistu tutkimus on nostanut esiin kansanvaltaisen kunnallishallinnon ratkaisevan merkityksen kansakunnan kokoajana yhteiseen työhön heti sisällissodan jälkeen", Ilkka Kantola sanoi.

Parlamentaarisen demokratian idean Ilkka Kantola kuvasi ehtineen sisällissodan jälkeen juurtua valtioelimiin niin vahvasti, ettei sen vakautta onnistuttu tuhoamaan myöhemminkään. "Suomen ja suomalaisten onneksi aina on löytynyt riittävän arvovaltaisia tahoja puolustamaan parlamentaarista demokratiaamme", hän totesi.

Ilkka Kantola muistutti, että nykypäivänäkin on tärkeää sanoutua irti väkivallasta sekä noudattaa tinkimättä oikeusvaltion periaatteita. Parhaita takeita yhteiskuntarauhalle ovat hänen mielestään yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toteutuminen sekä huolehtiminen koko kansan laajasta sivistyksestä ja sosiaalisesta turvasta. "Tässä maailmassa, tänä päivänä, tällainen viesti on sekä ajankohtainen että äärimmäisen tärkeä", Ilkka Kantola sanoi.

Sisällissodan käsittely ei ole ollut helppoa kuluneiden vuosien aikana. "Sata vuotta on sellainen etäisyys, joka leikkaa terän voimakkaimmilta tunteiltamme, syyllisyydeltä ja katkeruudelta, häpeältä ja vihalta", Ilkka Kantola pohti. Hänen mielestään muistomerkki ei ole kannanotto ihmisen teoista tai ansioista, vaan päättäväinen osoitus siitä, että ihmisarvo kuuluu kaikille.

Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat