Virtaamien kasvaminen Kokemäenjoella uhkaisi jopa satoja rakennuksia

Uutiset

Kokemäenjoki, tulva

Kokemäenjoen keskivaiheilla tulva on tänä talvena jo saartanut rakennuksia.

Vesitilanne on vaikea Kokemäenjoen vesistöalueella. ELY-keskusten mukaan tämä on vaatinut poikkeuksellisia toimia.

Järvien vedenkorkeudet on haastavaa pitää sallituissa rajoissa ilman juoksutusten nostamista, jos sateet tulevat edelleen vetenä ja sademäärät ovat isoja. Toisaalta nykyistä suuremmat juoksutukset voisivat aiheuttaa tulvavahinkoja esimerkiksi Sastamalassa Kiikan seudulla sekä Huittisissa ja Kokemäellä.

“Jo nyt Kokemäenjoen keskiosalla on ollut laajoja peltoalueita veden vallassa. Jos virtaamat kasvavat entisestään, uhattuna on kymmeniä, ellei satoja, asuin- ja vapaa-ajan rakennuksia”, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen.

Tulvavahinkoja on pystytty estämään poikkeuslupien turvin. Ilman niitä juoksutuksia ei olisi voitu pienentää Kokemäenjokeen yhtyvän Loimijoen virtaamahuippujen aikana. Sateet kasvattavat Loimijoen virtaamaa ja voivat vaikuttaa Kokemäenjoen virtaamaan jopa kymmeniä prosentteja.

Pirkanmaan ELY-keskus on hakenut aluehallintovirastolta uutta lupaa poiketa Näsijärven säännöstelyluvasta. Poikkeuslupa mahdollistaisi säännöstelyrajan ylittämisen ja samalla juoksutuslisäysten välttämisen.

“Poikkeusluvalla varaudutaan tilanteeseen, jossa vesisateita tulisi edelleen. Säännöstellyissä järvissä vedenkorkeudet ovat jo lähellä ylintä sallittua luvan mukaista korkeutta”, sanoo Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid.

Sateet ovat olleet Kokemäenjoen valuma-alueella yli puolitoistakertaisia tavanomaisiin talviin verrattuna. Ne ovat tulleet pääsääntöisesti vetenä ja yksittäiset lumikertymät ovat sulaneet nopeasti. Talvella ei ole haihduntaa, joten sateet valuvat maakerrosten läpi tai maanpinnalla sekä jatkavat suoraan jokiin ja järviin.

Tulvatilanne on helpottanut sateettomien päivien ja yöpakkasten myötä. Alkaneelle viikolle kuitenkin ennustetaan uusia sateita.

· · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
ADVERTISEMENT

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top