Sastamalassa kesä kolkuttaa, jos kiurua on uskominen

Uutiset

Villilä ja Vaunusuo ovat mainioita paikkoja seurata lintujen muuttoa.

Kiuru

Kiuru.

Muuttolintujen määrät ja lajit ovat lisääntyneet yllättävän nopeaa tahtia Pirkanmaalla. Poikkeukselliset sääolosuhteet ovat suosineet.

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys kertoo, että helmikuun lopusta alkaen useat lajit ovat tehneet saapumisennätyksen. Laulujoutsenia on ilmoitettu Tiira-lintutietopalveluun suuria parvia pitkin maakuntaa. Esimerkiksi tiistaina Sastamalan Näntölässä laskettiin kolmesataa laulujoutsenta. Niiden joukossa oli myös pikkujoutsen. Kyhmyjoutsenestakin on havainto Villilästä perjantailta.

Metsähanhet, tundrahanhet ja lyhytnokkahanhet ovat saavuttaneet maakunnan tänä keväänä aikaisin. Villilästä ilmoitettiin maanantaina muuttavia metsähanhia 86. Samana päivänä havaittiin omana parvenaan kaksi lyhytnokkahanhea. Edelleen Villilän loistavalta muutonseurantapaikalta katseltiin seitsemäätoista tundrahanhea lauantaina. Kanadanhanhien parvet kasvavat. Niitä ilmoitettiin Näntölästä maanantaina neljäkymmentä yksilöä.

Vesilintujen määrät ovat nousemassa. Esimerkiksi uiveloita on havaittu Sastamalassa.

Hiirihaukkoja muuttaa maakunnan yli tai saalistelee pelloilla. Myös piekanoja on tavattu varsinkin maakunnan etelä- ja lounaisosissa. Tuulihaukat saapuvat pesimäreviireilleen.

Kiuruparvia näkee ja kuulee jo yleisesti maakunnan eteläosien pelloilla. Suurin määrä toistaiseksi on 63 muuttavaa kiurua Meskalassa lauantaina. Eniten töyhtöhyyppiä on tavattu Villilässä, jossa niitä laskettiin maanantaina 180.

Tähän mennessä on ilmoitettu pari yli sadan linnun pulmusparvea pelloilta. Vaunusuolla oli 150 yksilöä lauantaina. Pulmuset voivat lentää maakunnan yli nopeastikin tällaisina lumettomina keväinä.

Maakunnassa on jokusia hyviä muutonseurantapaikkoja. Sastamalasta Pirkanmaan Lintutieteellinen yhdistys vinkkaa Villilän ja Vaunusuon.

Satakunnassa ja muualla Lounais-Suomessa on tuhansien hanhien parvia sekä satojen yksilöiden kiuru- ja töyhtöhyyppäparvia.

Saapumisennätyksiä Pirkanmaalle

lyhytnokkahanhi 9.3. (edellinen 12.3.2015)
selkälokki 9.3. (13.3.2007)
metsähanhi 5.3. (7.3.2014)
tundrahanhi 7.3. (9.3.2014)
kurki 8.3. (10.3.2014)
pajusirkku 8.3. (16.3.1990)
naurulokki sivusi ennätystään 9.3.

Ennätykset virallistaa lopullisesti Pirkanmaan havaintotoimikunta.

· ·

Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat