Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Päivystysapua ei vielä tunneta Pirkanmaalla tarpeeksi hyvin: "Enemmänkin saisi ja kannattaisi soittaa"

Uutiset

Puheluita tulee kolmannes määrästä, johon oli varauduttu.

Puhelinpalvelu, päivystäjä

Pirkanmaalla otettiin vuodenvaihteessa käyttöön maksuton päivystysapunumero. Se ei ole vielä kaikilta osin lyönyt läpi.

"Varauduimme noin yhdeksään tuhanteen puheluun kuukaudessa. Tällä hetkellä puheluita tulee kolmisen tuhatta", ynnää päivystyksen toimialuejohtaja Sirpa Rainesalo Taysista. "Määrä on koko ajan kasvanut, mutta ehdottomasti enemmänkin saisi ja kannattaisi soittaa", hän jatkaa.

Päivystysapu auttaa kaikissa tilanteissa, jotka ovat kiireellisiä mutta eivät varsinaisia hätätilanteita. Soittaja saa asiantuntijan arvion hoidontarpeestaan ja tilanteeseen sopivimmasta hoitopaikasta. Hätätilanteessa oikea numero on aina hätänumero 112.

Tällä hetkellä puheluita tulee eniten pikkulasten ja alle 10-vuotiaiden vanhemmilta.

"Heitä voidaan usein auttaa pelkän puhelun kautta, eikä päivystykseen tarvitse aina lähteä lainkaan. Voimme esimerkiksi antaa ohjeita kuumeen hoitoon tai vatsakipuisen lapsen seurantaan", kertoo Sirpa Rainesalo.

Jos asiakkaan vaiva ei vaadi välitöntä päivystyskäyntiä, mutta seuraavana päivänä kannattaisi käydä terveysasemalla, päivystysapu välittää asiakkaan kotikunnan kiirevastaanotolle tiedon tilanteesta.

Näin päivystysapu 116 117 toimii:

  • Jos oma terveysasemasi on suljettu ja epäilet tarvitsevasi päivystyksellistä apua, soita 116 117. Numero on maksuton. Jos oma terveysasema on avoinna, ole yhteydessä sinne. Hätätilanteessa soita aina 112!
  • Päivystysapupuhelun alussa valitset palveluntuottajan kahdesta eri vaihtoehdosta. Sastamalan ja Punkalaitumen asukkaat sekä maakunnassa mökkeilevät valitsevat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin.
  • Saat puhelimessa hoidontarpeenarvion ja ohjeita. Tarvittaessa sinua neuvotaan tulemaan päivystykseen, mutta jos tilanteesi ei vaadi välitöntä hoitoa, asiasi voidaan ohjata terveysasemalle. Monissa tilanteissa pärjätään puhelinneuvonnalla: voit saada esimerkiksi ohjeita kivunhoitoon tai tilanteen seurantaan.
  • Niitä henkilöitä, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta, palvellaan joko tekstiviestillä tai chatissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin järjestämä tekstipalvelu tuottaa päivystysapua chat-palveluna verkossa koko Suomen alueelle.
close

Tilaa ilmainen uutiskirje

·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.
Scroll to top