"Peltotetris" parantaa tilusrakennetta Sastamalan Vaunujokilaaksossa

Uutiset

Isommat lohkot, lyhyemmät matkat.

Viljapelto

Pelto.

Sastamalassa Vaunujokilaaksossa on käynnissä tilusjärjestelytoimitus. Tavoitteena on vähentää viljelijöiden lohkojen lukumäärää ja kasvattaa niiden kokoa.

"Toimitusta edelsi laaja selvitys, jossa maanomistajien ajatuksia ja tilusjärjestelymahdollisuuksia alueella selvitettiin", kertoo toimitusinsinööri Joel Pulkkinen Maanmittauslaitokselta. Alustavasti osa viljelijöistä on ollut halukkaita luopumaan pelto-omistuksistaan. Mukana oleville voidaan siis mahdollisesti lohkojen vaihtojen lisäksi myös jakaa lisämaata.

Tilusjärjestelyä haki loppukesällä kymmenen maanomistajaa. Suunnittelussa heitä on ollut mukana lähes kolmekymmentä.

"Vaunujokilaakson maanomistajat ovat saaneet marraskuun lopussa ensimmäiset tilakohtaiset jakosuunnitelmaehdotukset, joiden yksityiskohdista käydään tarkempia neuvotteluja talven aikana", Pulkkinen jatkaa.

Toimitus keskittyy tässä vaiheessa Vaunujoen itäpuolelle. Osallistuminen ei ole vielä myöhäistä.

Tilusjärjestelyllä korjataan ajan kuluessa pirstoutunutta kiinteistörakennetta vastaamaan nykyajan tarpeita. Edellytyksenä on, että hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset. Toimituksella tulee olla maanomistajien vahva kannatus.

Peltojen vaihtamisella isommat lohkot ja lyhyemmät matkat

Sastamalassa edellinen tilusjärjestely valmistui viime vuonna. Mukana oli lohkoja myös Punkalaitumelta, Huittisista ja Loimaalta.

Peltoa vaihdettiin yhteensä yli 200 hehtaaria. Lohkojen kokoa saatiin kasvatettua noin 5,5 hehtaarista yli kahdeksaan hehtaariin. Talouskeskusten etäisyyttä onnistuttiin lyhentämään kahdeksasta kilometristä kolmeen.

Osallisina oli nelisenkymmentä maanomistajaa.

· · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat