Sastamalassa hyvä sepelvaltimotauti-indeksi, Huittisissa panostettu sydäniskureihin

Uutiset

Sydänpysähdyksiin on varauduttu paremmin kuin koko maassa keskimäärin.

Defibrillaattori

Defibrillaattori.

Tuoreen listauksen mukaan sydänpysähdyksiin on varauduttu Sastamalassa hieman ja Huittisissa selvästi paremmin kuin koko maassa keskimäärin.

Sydänturvallisuuden taso muodostuu neljästä eri osa-alueesta. Mittariston on kehittänyt Sydänliitto yhteistyössä VTT:n kanssa. Muuttujina ovat mukana sydäniskurien määrä ja niiden sijoittelu sekä sepelvaltimotaudin ilmaantuvuus ja näiden yhteisvaikutus sydänturvallisuuteen. Lisäksi apumittarina on esitetty ensiapukoulutukset.

Sastamalassa sydänturvallisuuden taso on 42, kun maksimi on sata. Sepelvaltimotauti-indeksi kaupungissa on hyvä. Tunnusluku kuvaa sepelvaltimotaudin ilmaantuvuutta. Parannettavaa sen sijaan on sydäniskurien määrässä ja sijoittelussa. Laitteita kaupungissa on yhteensä 32.

Huittisissa lukema on 60. Sydäniskurien sijoittelu yli 65-vuotiaisiin nähden on hyvä. Parannettavaa löytyy sydäniskurien sijoittelussa suhteessa ensihoidon riskialueluokkiin ja sydäniskurien määrässä sekä sepelvaltimotauti-indeksissä.

"Mittaristo kuvaa kunnan varautumista sydänpysähdystilanteisiin nimenomaan maallikkoelvytyksen kautta, jonka merkitys on kuitenkin kaikkein kriittisin", taustoittaa Sydänliiton asiantuntija Mari Blek-Vehkaluoto. "Sydänturvallisuuteen panostaminen on yksi erinomainen keino lisätä tietoisuutta ja tunnetta turvallisuudesta sekä viime kädessä parantaa sitä pelastamalla ihmishenkiä", sanoo VTT:n tutkija Jaana Keränen.

Koko maan sydänturvallisuuden taso on 38. Satakunnan arvo on 48 ja Pirkanmaan 38.

Ensiapukoulutuksia Sastamalassa on pidetty viime vuonna 129. Huittisissa niitä oli viisitoista. Tiedot pohjautuvat SPR:n rekisteriin, mutta listausta voidaan täydentää muillakin koulutuksilla. Tämä apumittari ei toistaiseksi vaikuta kunnan sydänturvallisuuden tasoon.

Sydänturvallisuutta kunnittain ja alueittain voi tutkia täällä.

· · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat