Väki vähentynyt Joutsenten reitillä, mutta kasvuseutujakin löytyy

Uutiset

Tulevaisuuden avainhaaste on maahanmuuttajien houkuttelu ja kotouttaminen.

Avaimet, asunto

Joutsenten reitin alueella eli Sastamalassa, Huittisissa, Punkalaitumella ja Hämeenkyrössä yhteenlaskettu väkiluku on pudonnut. Kasvuseutujakin kuitenkin löytyy.

Alueen väkiluku pysyi melko vakaasti 50 000 asukkaassa koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen. Tämän jälkeen koko maan demografiset haasteet heijastuivat kehitykseen. Väkiluvusta menetettiin viime vuosikymmenellä noin 3 000 henkeä eli kuusi prosenttia. Taustalla on kuolleisuus, joka ylitti merkittävästi syntyvyyden.

Osa paikkakunnista on joinakin vuosina ollut muuttovoittoisia, kuten Sastamala viime vuonna. Nettomuuttovoitto ei silti ole riittänyt kääntämään väestönkehitystä positiiviseksi.

Tappioista huolimatta kasvualueitakin löytyy. Vuosia 2010 ja 2020 verratessa voidaan havaita, että monet tiheästi asutut keskustaajamaruudut ovat menettäneet väestöään. Kasvua kuitenkin löytyy esimerkiksi Huittisten keskustasta ja keskustan liepeiltä Sastamalassa. Väestöään ovat lisänneet myös maisemiltaan ja luonnonolosuhteiltaan vetovoimaiset kylät hyvien liikenneyhteyksien varrelta. Tällaisia ovat muiden muassa Karkku ja Häijää Sastamalassa.

Veto- ja pitovoimaa

Muuttoliiketutkija Timo Aron mukaan tulevaisuuden avainhaaste Joutsenten reitin kunnissa on maahanmuuttajien houkuttelu ja kotouttaminen. Kysymys on sekä veto- että pitovoimasta.

Tällä hetkellä tulijoista liian iso osa menetetään lopulta ympäröiviin isoihin kaupunkeihin. Tarjolla on oltava paitsi työtä ja toimeentuloa myös laatua elämään, sosiaalista vastaanottokykyä ja tukiverkostoja.

Sarkaa on myös kotimaisessa muuttoliikkeessä onnistumisessa. Samoin tehtävää on opiskelemaan muuttaneiden nuorten saamisessa takaisin kotiseudulleen.

Nykyisten asukkaiden suhteen aluetta on kehitettävä nykyistä pitovoimaisemmaksi.

· · · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat