Lähteitä ja puroja kartoitetaan: Maastokäyntejä tehdään eri puolilla Pirkanmaata

Uutiset

Maanomistajille ei velvoitteita.

Lähde, kevätlinnunsilmä

Lähteikön tihkupinnalla kukkii pohjavesivaikutusta ilmentävä kevätlinnunsilmä. Kuva: Miia Mäkilouko / Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaalla jatketaan pienvesien kartoituksia. Tavoitteena on niiden nykytilan ja ennallistamistarpeiden selvittäminen.

ELY-keskus aloitti maastokäynnit viime vuonna. Tuolloin käytiin läpi noin sata kohdetta. Työ keskittyy puroihin ja lähteisiin.

"Pienvesillä on tärkeä rooli vedenkierrossa ja ekosysteemien toiminnassa, sillä ne kytkevät toisiinsa erilaisia ekosysteemeitä", kertoo projektisuunnittelija Miia Mäkilouko Pirkanmaan ELY-keskuksesta. "Lisäksi niillä esiintyy useita pienvesien viileään pienilmastoon sopeutuneita lajeja, joista osa on uhanalaisia", hän jatkaa.

Pienvesien luonnontila on monin paikoin heikentynyt. Taustalla ovat esimerkiksi hakkuut, ojitukset ja uomien perkaaminen.

"Suurimmalla osalla pienvesikohteista oli havaittavissa jonkinlaisia ennallistamistarpeita", ynnää Miia Mäkilouko jo tehtyjen kartoitusten tuloksia.

Maastokäynnit jatkuvat syyskuuhun saakka.

"Kartoitus ei velvoita maanomistajaa toimenpiteisiin, eikä kyseessä ole alueiden suojelu. Mikäli pienvesikohteella havaitaan ennallistamistarpeita, niistä keskustellaan yhdessä maanomistajan kanssa", painottaa Miia Mäkilouko.

Maanomistajat voivat myös itse olla yhteydessä projektisuunnittelijaan. Näin kannustetaan tekemään, jos omalla kiinteistöllä on lähde tai puro, jonka ennallistamisesta on kiinnostunut.

· ·

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

  Lähettämällä materiaalia vakuutat, että sinulla on tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet aineistoon. Kokemäenjokilaakson Uutiset voi hyödyntää ja käsitellä aineistoa parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Tilaa uutiset sähköpostiisi

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tilaa Uutiskirje

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tuoreimmat