Rakkaat pelakuut ihastuttavat Keikyässä: Viipurin Evakko, Carolina, Helvi…

Menovinkki · Uutiset

Pelargonit ovat säilyneet erityisesti maalla asuneiden naisten ansiosta. Niitä on vaihdettu ja ne ovat kulkeneet mukana suvuista ystäville ja paikkakunnalta toiselle.

Viipurin Evakko, pelargoni, pelakuu

Viipurin Evakko on Kauvatsalta.

Sastamalassa Keikyän Kotiseutumuseossa on nähtävänä perinnepelargoneja esittelevä pienoisnäyttely. Rakkaat pelakuut ovat olleet tärkeä osa suomalaista puutarhakulttuuria.

"Pienoisnäyttelyssämme ovat muiden muassa mukana Kauvatsalle kulkeutunut Viipurin Evakko sekä nykyisen Sastamalan alueelta Carolina Tyrväältä ja Helvi Houhajärveltä", kertoo puheenjohtaja Heli Vinha Keikyän Museo- ja kotiseutuyhdistyksestä. Kasvien kutsumanimet eivät ole virallisia lajikenimiä, vaan niille annettuja kantanimiä. Usein nimet viittaavat kasvattajaan, taloon tai kylään, josta kasvi on lähtöisin.

Luonnonvarakeskus on toimittanut perinnepelargoneja paikallismuseoihin ja muihin kohteisiin. Keikyän Kotiseutumuseon näyttely on ainoa Pirkanmaalla.

Pelargonit ovat säilyneet Suomessa erityisesti maalla asuneiden naisten ansiosta. Niitä on vaihdettu ja ne ovat kulkeneet mukana suvuista ystäville ja paikkakunnalta toiselle.

Talvettamiseen oli maaseudulla usein hyvät olosuhteet, kuten viileät huonetilat tai kuistit ja navetat. "Ajatuksena on, että pelargonit ilahduttavat museolla tulevinakin kesinä. Toivomme onnistunutta talvettamista", sanoo Heli Vinha.

Museon pienoisnäyttelyihin on nostettu esiin myös vanhoja valokuvia Keikyästä, Äetsän voimalaitoksesta ja Keikyän meijeristä.

Keikyän Kotiseutumuseo, Museontie 14, Sastamala. Avoinna 14.8. saakka sunnuntaisin klo 13-16 ja Koko perheen Perinnepäivä su 21.8. klo 12-16. Ryhmille varauksella touko-syyskuussa. Vapaaehtoinen pääsymaksu.

· · ·

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

  Lähettämällä materiaalia vakuutat, että sinulla on tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet aineistoon. Kokemäenjokilaakson Uutiset voi hyödyntää ja käsitellä aineistoa parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Tilaa uutiset sähköpostiisi

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tilaa Uutiskirje

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tuoreimmat