Kaupungin talousarvioehdotus 1,5 miljoonaa ylijäämäinen Huittisissa: "Poikkeuksellisen runsaasti epävarmuustekijöitä"

Uutiset

Miinusmerkkisiä vuosia horisontissa.

Huittinen, Huittisten kaupunginvirasto

Huittisten kaupunginvirasto.

Huittisissa poliittisten päättäjien käsiteltäväksi lähtevä talousarvioehdotus ensi vuodelle on 1,5 miljoonaa ylijäämäinen. Suunnitelmavuodet 2024 ja 2025 kuitenkin näyttävät jäävän alijäämäisiksi.

"Kaupungin toimintaympäristössä on hyvinvointialuemuutoksen lisäksi poikkeuksellisen runsaasti epävarmuustekijöitä", sanoo kaupunginjohtaja Viveka Lanne. "Kustannuspaineita syntyy kunta-alan palkkaratkaisusta sekä hintojen ja korkotason nousuista. Ukrainan sota ja energiakriisi ovat johtamassa pitkään taantumaan ja sitä kautta julkisen talouden sopeutuspaineisiin. Eduskuntavaalit ja sen myötä uusi hallitusohjelma tulevat vaikuttamaan myös kuntatalouteen ja kuntien tehtäviin", hän ynnää.

Suunnitelmavuonna 2024 alijäämä olisi runsaan miljoonan ja vuonna 2025 lähes 1,7 miljoonaa. Hyvinvointialuemuutosten talousvaikutukset eivät tosin ole vielä täysin selvillä, ne täsmentyvät myöhemmin.

Kaupungille kertynyt ylijäämä antaa pienen puskurin muutoksiin varautumisessa. Kuluvana vuonna hyvä verotulokehitys ja lämpöyhtiön myynti varmistavat ylijäämäisen tuloksen. Työllisyystilanne on hyvä ja verotuloihin myönteisesti vaikuttavia energiahankkeita on vireillä.

Toteutettavana on merkittävä investointiohjelma. Tämä tarkoittaa velkamäärän kasvua ja suuria poistoja pitkälle tulevaisuuteen. Uuden koulun on tarkoitus valmistua keväällä vuonna 2024 ja terveyskeskuksen vanhan osan saneerauksen saman vuoden loppuun mennessä.

Kaupungin tuloveroprosentti on ensi vuonna 8,36. Se on määrätty osana hyvinvointialuemuutosta. Kiinteistöverotuksen esitetään säilyvän ennallaan.

Talousarvioehdotusta käsittelee ensin kaupunginhallitus ja siitä päättää valtuusto.

· ·

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

  Lähettämällä materiaalia vakuutat, että sinulla on tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet aineistoon. Kokemäenjokilaakson Uutiset voi hyödyntää ja käsitellä aineistoa parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Tilaa uutiset sähköpostiisi

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tilaa Uutiskirje

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tuoreimmat