Kouluinvestoinnit keskiössä Sastamalassa, talousarvioesityksessä ei uimahallia näy

Uutiset

"Keskitymme nyt kaupungin ydintehtäviin panostamalla reippaasti tulevaisuuteen ja alueen elinvoimaan", sanoo kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

Sastamala, uimahalli, Iisan pelto

Havainnekuva uimahallista Iisan pellolla. Kuva: Sastamalan kaupungin päätöksentekoaineisto

Sastamalan kaupungin ensi vuoden talousarvioesitys on tällä kohdalla tasapainossa. Tulos on viisi miljoona euroa positiivinen.

Kaupungin investointitaso on alkavalla suunnittelukaudella huomattavasti normaalia korkeampi. Arvioidut investointimenot vuosina 2023-2025 ovat lähes 50 miljoonaa euroa.

"Keskitymme nyt kaupungin ydintehtäviin panostamalla reippaasti tulevaisuuteen ja alueen elinvoimaan eli lapsiin ja nuoriin", kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg summaa.

Ensimmäisenä käynnistyy Mouhijärven yhteiskoulun rakentaminen. Hankkeen investointikustannukset ovat hieman alle kymmenen miljoonaa euroa. Seuraavana vuorossa on Sylvään yläkoulun yhteyteen toteutettava Taitotalo, jonka rakentaminen voidaan aloittaa keväällä 2024. Pehulan monipalvelukeskuksen eli alakoulun ja päiväkodin valmisteluun on varattu suunnitteluraha vuosille 2023 ja 2024. Rakentaminen käynnistyisi vuoden 2025 keväällä.

Kaupunki investoi lapsiin ja nuoriin seuraavan kolmen vuoden aikana yhteensä noin 30 miljoonaa euroa.

Talousarvion yhteydessä on määrä linjata, että nykyisen Äetsän koulun tiloihin tehdään päiväkoti ja kirjasto vuonna 2026.

Yhdyskuntatekniikan osalta näkyvin ponnistus tulee olemaan Vammalan torin saneeraus. Ensi kesänä valmistuvalle hankkeelle on varattu yhteensä 1,3 miljoonaa euroa. Talousarvion keskeisenä tavoitteena on myös torin toiminnallinen kehittäminen.

"Etenemme suunnitelmallisesti ja asia kerrallaan, jotta saamme parhaan lopputuloksen", kertoo Jarkko Malmberg.

Korkeasta investointitasosta johtuen velkamäärä lähtee kasvuun vuonna 2024. Se nousee yhteensä noin 12,4 miljoonaa euroa. Asukasta kohden se tarkoittaisi 3 000 euroa.

"Velkataso on tämänkin jälkeen hallittavissa oleva, vaikka korot ovatkin nousemassa", näkee Jarkko Malmberg.

Uimahallin osalta jouduttaneen toistaiseksi tyytymään havainnekuvien ihailemiseen. Talousarvioesityksessä siitä ei ole mainintaa ensi vuodella eikä suunnitteluvuosilla. Keskustelun avaamiseen tai ainakin päätöksentekoon kynnys saattaa olla korkealla ilman valmistelua.

Ilmassa on paljon epävarmuustekijöitä. Maailmanpolittiinen tilanne, korkojen nousu ja pelko talouden taantumasta näkyvät muun muassa verotuloissa. Hyvinvointialueen vaikutukset ovat vielä kysymysmerkki.

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys menee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Sieltä asia etenee valtuuston päätettäväksi.

·

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

  Lähettämällä materiaalia vakuutat, että sinulla on tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet aineistoon. Kokemäenjokilaakson Uutiset voi hyödyntää ja käsitellä aineistoa parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Tilaa uutiset sähköpostiisi

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tilaa Uutiskirje

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tuoreimmat