Raparperi on alkukesän upea herkku
Kuin yllättäen keväisestä maasta ponnistavat punertavat raparperin versot. Hennot varret tuovat mukanaan suuren ilon: kesä on pian täällä!

Raparperi-paahtovanukas. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen
Kuin yllättäen keväisestä maasta ponnistavat punertavat raparperin versot. Hennot varret tuovat mukanaan suuren ilon: kesä on pian täällä!
"Jo sormenpaksuisia raparperin varsia voi käyttää kokkailuun. Varret ovat parhaimmillaan, kun ne ovat napakoita, meheviä ja hienosyisiä", kertoo ruoka-asiantuntija Leena Ylikännö Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.
Hyvin happamena raparperi tuo hienon vivahteen makeisiin jälkiruokiin, leivonnaisiin, hillokkeisiin ja mehuihin – mutta myös suolaisiin ruokiin. Raparperia voi siis käyttää hyvin monipuolisesti.
"Kirpakkaa makua voi pehmentää hunajalla, siirapilla tai sokerilla. Raparperin maku puolestaan korostuu inkivääristä, kanelista, kardemummasta tai tähtianiksesta", Ylikännö vinkkaa.
MUISTA
- Säilytä raparperin varret kylmässä + 2–5 asteessa.
- Käytä varret muutamassa päivässä
- Pakasta ylimääräiset parin sentin viipaleissa tai soseeksi keitettynä. Lisää halutessasi sokeria.
- Syö raparperin kanssa aina jotain maitotuotetta, sillä raparperin oksaalihapot sitovat kalsiumia elimistöstä.
Raparperi-paahtokermavanukas
4–5:lle
3 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 ½ dl kuohukermaa
½ dl maitoa
2 raparperinvartta
Pinnalle fariinisokerin ja sokerin sekoitusta.
Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus sokerin ja keltuaisen joukkoon. Vatkaa seos kovaksi vaahdoksi.
Lämmitä kerma, maito ja vaniljatanko kiehumispisteeseen.
Kaada kermamaito keltuaisvaahtoon ja sekoita hyvin.
Jaa seos uuninkestäviin annosvuokiin tai isoon uunivuokaan.
Lisää vuokiin kuoritut ja pieniksi paloitellut raparperit.
Kypsennä 100 asteessa 1– 1,5 tuntia. Jos vanukas tuntuu juoksevalta, jatka kypsennystä nostamalla lämpötilaa, kunnes vanukas on kiinteä.
Anna jäähtyä. Ripottele pinnalle fariinisokeriseosta juuri ennen tarjoilua ja polta pinta käsikaasupullolla tai uunin grillissä rapean ruskeaksi.

Ruoka-asiantuntija Leena Ylikännö. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen