Tiistai 8.7.2025 Sää | Toimitus| Mainostajalle | Juttuvinkki | Palaute | Tilaa uutiskirje

Varovaisuutta joulutulien kanssa – Tuikku + vettä = jopa metrinen liekki

Uutiset

Joulun juhlapyhien aikaan Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa tärkeistä turvallisuusasioista. "Emme haluaisi vierailla kodeissanne, mutta tämä toive ei aina toteudu", pelastuslaitos kirjoittaa.

Tuikkukynttilä

Tuikkukynttilä. Kuva: Pixabay

Joulun juhlapyhien aikaan Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa tärkeistä turvallisuusasioista.

"Emme haluaisi vierailla kodeissanne, mutta tämä toive ei aina toteudu", pelastuslaitos kirjoittaa. Tärkeää olisikin, että paloauto ja ambulanssi löytävät paikalle nopeasti. Asuinrakennuksessa pitää siis olla osoitenumero selkeästi näkyvissä – myös pimeässä.

Kynttilöistä syttyy eniten tulipaloja joulukuussa

Joulukuussa syttyy eniten kynttilöistä aiheutuvia tulipaloja. Niistä suuri osa voitaisiin välttää. Palavaa kynttilää ei saa koskaan jättää valvomatta. Kynttilä sijoitetaan etäälle palavista materiaaleista, koska esimerkiksi oven aukaisemisesta aiheutuva ilmavirtaus saattaa heilauttaa palavan materiaalin kynttilän liekkiin. Kynttilää tulee polttaa aina tukevassa ja palamattomassa kynttilänjalassa. Jos kynttilänjalassa käytetään sellaisia mansetteja tai koristeita, jotka voivat syttyä, pitää kynttilä sammuttaa ajoissa.

Esimerkiksi lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä koskaan jättää hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Tuli tarttuu erittäin herkästi hiuksiin ja eläinten karvapeitteeseen. Kasvojen alueen palovammat aiheuttavat pysyvän kosmeettisen vamman.

Jopa metrinen liekki tuikkukynttilästä

Tuikkukynttilän kuori voi lämmetä jopa 200-300-asteiseksi. Siksi sitä on poltettava aina palamattomalla ja kuumuutta kestävällä alustalla. Kynttilöiden pohjassa pitäisi olla pienet nystyrät, jotta kynttilän ja alustan alle pääsee viilentävää ilmaa. Jos tuikkua poltetaan kynttilälyhdyssä, tulisi sen saada riittävästi palamisilmaa, jotta se palaisi tasaisesti. Lyhdyn palotilan pitäisi olla vähintään noin litran kokoinen.

Erityisen vaarallinen tilanne on, jos lämpökynttilään pääsee vettä. Kyseessä on rasvapalon tapainen ilmiö, jolloin liekki voi nousta yli metrin korkeuteen.

Turvallinen lämpökynttilöiden välinen etäisyys on viisi senttiä. Jos kynttilöitä on useita ja ne ovat liian lähekkäin, saattaa syttyä niin sanottu allaspalo, jossa tuikut palavat yhdellä suurella liekillä. Tällainen palo on sammutettava aina tukahduttamalla, ei siis koskaan vedellä.

Tuikkukynttilää turvallisempi tunnelmanluoja on paristokäyttöinen led-kynttilä.

Ulkotulia poltetaan vain ulkona

Hauta-, öljy- ja puutarhakynttilät sekä ulkotulet ja roihut on tarkoitettu vain ulkokäyttöön. Niitä ei saa polttaa sisätiloissa eikä parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla.

Ulkotulet kannattaa sijoittaa muutamien metrien etäisyydelle palavista rakenteista tai rakennusten seinistä. Myös ulkotulet vaativat valvontaa, sillä esimerkiksi sateella tulikuuma massa voi roiskua.

Ulkotulta tulisi polttaa vain palamattomassa astiassa tai se on sijoitettava tukevasti lumihankeen tai hiekkaan, sillä keventynyt ulkotuli saattaa kulkeutua tuulen mukana.

Testaa palovaroitin ja pidä sammutusvälineet saatavilla

Vahinkoihin kannattaa varautua ennakolta. Testaa palovaroitin, sillä se valvoo asukkaiden nukkuessa. Jos asunnossa on tulipesä tai kaasuhella, kannattaa hankkia myös häkävaroitin.

Sammutuspeite tai käsisammutin on syytä pitää ulottuvilla. Paksu huopa tai puuvillamattokin käy sammutuspeitteestä.

Rasvapalon sammuttimiseen ei saa käyttää vettä. Turvalliset poistumisreitit kodista ja yhdessä sovittu kokoontumispaikka on hyvä kerrata. Myös lapsille on opetettava, miten tulipalossa tulee toimia.

Toimi oikein, jos tulipalo syttyy

Tulipalossa toimiminen riippuu siitä, missä tulipalo syttyy.

Jos omakotitalossa tai kerrostalossa omassa asunnossa syttyy tulipalo, niin:

– Pelasta vaarassa olevat ja varoita muita vaarassa olevia.
– Sammuta palon alku, jos voit.
– Poistu huoneistosta.
– Jos huoneessa on savua, ryömi lattialla, sillä siellä on vähiten savua.
– Sulje ovet perässäsi.
– Soita 112 vasta turvallisesta paikasta.
– Opasta pelastuslaitos paikalle.

Jos tulipalo syttyy kerrostalossa muualla kuin omassa asunnossa ja porraskäytävässä on savua, on turvallisinta jäädä omaan asuntoon. Kerrostaloissa huoneistojen väliset rakenteet kestävät tulipaloa ainakin tunnin.

Jos porraskäytävässä on savua:

– Pysy huoneistossa.
– Tiivistä ovi mahdollisen savun takia esimerkiksi märillä pyyhkeillä.
– Soita 112 ja ilmoita tilanteesi.
– Jos mahdollista, mene parvekkeelle tai ikkunaan ja herätä pelastajien huomio.
– Odota rauhallisesti pelastajien tuloa.

Vaikka nostolava-autolla kerrostaloissa ei pääse joka paikasta pelastamaan ihmisiä, niin pelastajilla on mukanaan pelastautumishuppu, jonka avulla he voivat tuoda ihmisiä pois asunnoistaan, vaikka porraskäytävässä olisi vielä savua.

Turvallisuustietoa ja ohjeita onnettomuuksissa toimimiseen löytyy muun muassa osoitteesta www.pirkanmaanpelastuslaitos.fi.

·

Mainos: Satapirkan Tuholaistorjunta

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

Juttuvinkki

TILAA UUTISET SÄHKÖPOSTIISI

Ilmainen uutiskirje lähetetään pääsääntöisesti joka päivä klo 8. Tilauksen tehtyäsi saat sähköpostiisi vahvistuslinkin. Jakelusta voit poistua milloin vain uutiskirjeestä löytyvällä linkillä.

Rekisteriseloste

Seuraava:

Edellinen: