Avomaan mansikkaa kypsyi juhannuspöytiin
Mansikan päätokausi käynnistynee heinäkuun alkupuolella.

Kotimaista mansikkaa. Kuva: Teija Tuisku / Puutarhaliitto
Ensimmäiset avomaalla harson alla kasvaneet kotimaiset mansikat ilmestyivät myyntipöydille juhannukseksi. Kausi- ja kasvihuoneissa kypsynyttä mansikkaa on ollut tarjolla jo kesäkuun ajan.
Viileä sääjakso touko- ja kesäkuussa jarrutti mansikkasadon kehittymistä. Normaalin kesän aikataulusta ollaan runsaan viikon myöhässä. Pääsatokausi alkanee Etelä-Suomesta lähtien heinäkuun ensimmäisellä tai toisella viikolla.
Mansikkakasvustot eivät ole kärsineet viileästä alkukesästä, koska sadetta on tullut sopivasti. Edellytykset sadon onnistumiselle ovat kohtalaisen hyvät. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennustaa kokonaissatomäääräksi 13-14 miljoonaa kiloa.