
Ratas-valoteos Keikyässä Äetsän voimalaitoksen alapuolella. Kuva: Marjo Heino
Turun yliopiston maisemantutkimuksen hanke kartoitti kokemäenjokilaaksolaisten suhdetta valtakunnallisesti arvokkaana pidettyyn maisemaansa. Samalla syntyi parikymmentä taideprojektia.
Sastamalassa Keikyään toteutui valoteos Ratas Äetsän voimalaitoksen alapuolelle ja Kemira Chemicalsin tehtaan julkisivuun seinämaalaus Prosessi. Tutkimuksesta ja taideteoksista kerrotaan tuoreessa kirjassa.
"Joen taju tarkoittaa yli sukupolvien kehittynyttä kykyä joen lukemiseen ja sen kanssa elämiseen", selittää Maunu Häyrynen. Hän on yksi kirjan toimittajista.
Kokemäenjoki on osa jokivarren asukkaiden mielenmaisemaa. Monien valtajokien tapaan se on alueensa tunnus myös ulkopuolisille.
"Ihmisten ja jokien vuorovaikutus ja kulttuuriset suhteet ovat monisyisiä. Kuten joki, maisemakaan ei pysähdy, mutta kehitys voi viedä parempaan tai huonompaan", Häyrynen kuvaa.
Joen taju -kirja on vapaasti ladattavissa tästä (PDF-tiedosto). Julkaisutilaisuutta voi seurata etäyhteydellä perjantaina 29. toukokuuta kello 13 tästä.