Vanhustenhuollon palvelurakenneselvitys vaikea pala – Lautakunta äänesti pään pensaaseen
Sastamalan sosiaali- ja terveyslautakunta ei kyennyt tekemään linjaratkaisua vanhustenhuollon palvelujen uudelleenjärjestelyistä. Selvityksen laatinut asiantuntijatyöryhmä kuitenkin näkee tarpeelliseksi järjestellä palveluja uudelleen. Ikäihmisten määrä on kasvamassa. Myös palvelujen laatusuositus ja kuntatalouden tilanne asettavat omat haasteensa. Lautakunnassa vain kokoomuksella oli uskallusta kannattaa uudelleenjärjestelyjä.
Sastamalan sosiaali- ja terveyslautakunta ei kyennyt tekemään linjaratkaisua vanhustenhuollon palvelujen uudelleenjärjestelyistä. Selvityksen laatinut asiantuntijatyöryhmä kuitenkin näkee tarpeelliseksi järjestellä palveluja uudelleen. Ikäihmisten määrä on kasvamassa. Myös palvelujen laatusuositus ja kuntatalouden tilanne asettavat omat haasteensa.
Hyvinvointijohtaja Katja Tommiska esitti, että lautakunta kannattaisi vanhuspalvelujen kokoamista alueellisiin palvelukeskuksiin Hopulle, Kiikkaan ja Mouhijärvelle. Pienistä toimintayksiköistä olisi tarkoituksenmukaista pyrkiä pois siten, että niiden vahvuuksina nähdyt ominaisuudet siirretään suurempiin toimintayksiköihin. "Ikäihmisten palvelut tulee järjestää siten, että toteutettavat fyysiset tilaratkaisut noudattavat valtakunnallisia laatusuosituksia niin hoiva- kuin myös asumispalvelujen tilojen osalta", Tommiska totesi esityksessään.
Lautakunta ei yhtynyt hyvinvointijohtajan ja työryhmän näkemykseen, vaan esitys kaatui äänin 6-3. Vastaesityksen teki Jarmo Metsälä (sd). Hän esitti lautakunnan lausunnoksi, että tässä vaiheessa palvelurakenneselvityksen mukaisiin toimenpiteisiin ei ole tarvetta. Simo Myrskyranta (vas) ja Irmeli Kulonpää (sd) kannattivat Metsälän esitystä. Äänestyksessä he saivat tuekseen keskustan Paula Peuralan ja Marjut Arhilahden sekä sitoutumattomien Maire Villon. Hyvinvointijohtajan esityksen puolesta äänestivät kokoomuksen Regina Salkovic, Kai Leponiemi ja Maija Seppälä.
Aikaa kuluu ja paineet kasvavat
Omat paineensa vanhustenhuollon palvelurakenteen muutosprosessin aloittamiseen asettaa aikataulu. Muutos olisi vietävä läpi suunnitelmallisesti ja vaiheittain, jotta ikäihmisten palvelut toimivat moitteetta koko prosessin ajan.