MAINOS

Harvinaiset hyönteiset turvassa Säkylässä

Uutiset

Samuli Kinnari

Porin prikaati turvaa palosirkkojen, ruususiipisirkkojen, raunikkivyökoiden ja harjusinisiipien asuinpaikkaa Säkylässä. Harvinaiset hyönteiset elävät pienehköllä harjualueella, jonka ammunnat ja varusmiesten saappaananturat pitävät avoimena.

“Kranaatti tekee maahan halkaisijaltaan noin metrin kokoisen jäljen, joka pian puskee kissankäpäliä ja kangasajuruohoja. Niiden perässä seuraavat sirkat ja sinisiivet”, majuri Erkki Kallio selvittää perjantaina ilmestyneessä Suomen Luonnon syyskuun numerossa.

Ruususiipisirkka, raunikkivyökoi ja harjusinisiipi ovat äärimmäisen uhanalaisia. Niille Säkylänharju on viimeinen turvapaikka. Palosirkan taantuminen jatkuu: sitä tavattiin 1980-luvulla vielä yli 20 paikasta, mutta 1990-luvulta tunnetaan enää kymmenkunta esiintymää.

Säkylän harjusinisiipiä ja palosirkkoja on siirtoistutettu Ruokolahdelle. Palosirkan siirtoistutus näyttää onnistuneen. Harjusinisiiven siirto sen sijaan ei onnistunut, vaikka “Punainen kirja” (Suomen lajien uhanalaisuus 2000) kertoi vielä viime vuonna toiveikkaana, että harjusinisiivelle on siirtoistutuksella perustettu uusi kanta Ruokolahdelle.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top