Erittäin uhanalaista sudenkorentoa viherukonkorentoa näkee Suomessa useimmiten Pirkanmaalla ja Hämeessä. Suomessa tiedetään olevan vain kuusitoista aluetta, joissa viherukonkorentoja esiintyy ja valtaosa esiintymistä on pieniä ja häviämisuhan alaisia. Viherukonkorento on Suomessa rauhoitettu ja luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi.
Viherukonkorento on riippuvainen rehevillä pikkujärvillä, suojaisilla järvenlahdilla ja luhtalammilla kasvavasta suojakasvista, sahalehdestä. Korentojen toukat kehittyvät vain sahalehtien tarjoamassa suojassa. Viherukonkorennolle on tarjolla vain muutamia elinympäristöjä. Sahalehden vaatimia suojaisia, neutraaleja tai hieman emäksisiä vesialueita on Suomessa vähän. Kun järviä kunnostetaan virkistyskäyttöön tai lintuvesiksi, niistä poistetaan vesikasvillisuutta. Rehevöityminen puolestaan suosii kelluslehtisiä vesikasveja ja aiheuttaa leväkukintoja, mitkä puolestaan estävät sahalehden valon saannin. Sahalehden suosimia reheviä järviä myös ruopataan usein.
Koristeellisia ja taitavasti lentäviä aikuisia viherukonkorentoja näkee lennossa enimmäkseen heinä-syyskuussa. Naaraat ovat vihreän ja mustankirjavia, kun taas koiraat ovat sinisävyisiä. Parhaiten lajin tunnistaa kokonaan vihreästä keskiruumiin sivusta.