Kokkolassa julkaistiin keskiviikkona hanke, jonka tavoitteena on hyödyntää Euroopan suurinta tunnettua spodumeeniesiintymää Keski-Pohjanmaalla. Tutkimusinvestointia rahoittavia yhteistyökumppaneita projektissa ovat muun muassa Keski-Pohjanmaan liitto, Keliber Resources Ltd Oy, Lassila & Tikanoja Oyj ja Finnish Chemicals Oy. "Litium-projekti avaa toteutuessaan Finnish Chemicalsille uusia mahdollisuuksia toiminnan laajentamiseen", kertoo johtaja Jyrki Mäki-Kala Finnish Chemicals Oy:stä.
Keliber Resources Ltd Oy on tutkimus- ja kehitysyhtiö, joka vie eteenpäin Keski-Pohjanmaan ainutlaatuisen luonnonvaran, litiumin, kaivostoimintaan tähtäävää hanketta. Tähän mennessä litiumin tuotantotoimintaa varten on tehty alustava kaivossuunnittelu Ullavan Länttään ja kehitetty aivan uusi tuotantoprosessi, joka on kilpailukykyinen biokaasun avulla. Lisäksi on löydetty hyvät yhteistyökumppanit, joiden kanssa hanke voidaan toteuttaa.
Kaivoshankkeen jatkossa on raivattava viimeiset esteet investointipäätöksen tieltä. Litium-varannot on varmistettava 15 vuoden toimintaan, tehtävä kaivospiiritoimitus ja haettava toiminnalle ympäristöluvat sekä tehtävä lopulliset kannattavuuslaskelmat. Nyt toteutuneella rahoitusratkaisulla, jossa Keski-Pohjanmaan liitto on avainasemassa, saavutetaan nämä tavoitteet ensi kesän aikana. Mikäli takapakkeja ei tule, käynnistyy kaivoshankkeen toteutusvaihe ensi vuoden kesällä tai syksyllä.
Kaustiselle suunniteltu litiumkaivos tulee tarvitsemaan prosesseissaan kaasumuodossa olevaa polttoainetta. Koska lähellä Kaustista ei ole maakaasuverkkoa, ovat Keliber ja Lassila & Tikanoja päätyneet siihen, että kaasupolttoaineen tarve hoidetaan biokaasuilla. Tämän vuoksi on aloitettu biokaasulaitoksen YVA-menettely. Suunniteltu biokaasujen tuotantoyksikkö tuottaisi kaivosprosessien tarvitseman kaasun sekä höyryn.
Litium-yhdisteet mm. lääketeollisuuden raaka-aineita
Spodumeeni on mineraali, josta saadaan jalostamalla muun muassa litiumkarbonaattia, joka on tuotteena lähes kaikkien litiumkemikaalien lähtöaine. Litium-yhdisteitä käytetään esimerkiksi sydämentahdistajissa, masennuslääkkeenä, ilmanpuhdistuksessa, kosteudensitojana, vedyn varastoinnissa, keramiikan lasitteena, alumiiniteollisuudessa sekä akku- ja paristoteollisuudessa. Kannettavissa tietokoneissa ja puhelimissa käytössä olevat litium-ioniakut ovat helppokäyttöisiä ja pitkäkestoisia. Myös muiden litium-yhdisteiden käyttöön perustuvat entistä kestävämmät uudelleen ladattavat akut ovat valtaamassa alaa markkinoilla. Litium-kemikaalit edustavat siten tänä päivänä erittäin mielenkiintoista ja runsaan kasvupotentiaalin omaavaa aluetta.