Revontulet valaisivat Sastamalan taivaan

Uutiset

Revontulet Sastamalan Kiikassa 17.3.2013

Revontulet Sastamalan Kiikassa. Kuvan ottamisen jälkeen revontulet lähtivät voimistumaan uudelleen ja taivaankannen ylittävä kaari vahvistui.

Sunnuntai-iltana saatiin muun eteläisen Suomen tavoin myös Sastamalan seudulla ihailla ajoittain voimakkaita revontulia. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan revontulet aiheutuivat Auringosta perjantaina lähteneestä koronan massapurkauksesta. Se saavutti Maan sunnuntaina aamulla.

Ursan Taivaanvahti-palvelussa on sunnuntai-illalta lukuisia revontulihavaintoja eri puolilta Suomea, osa kuvien kera. Esimerkiksi Laviasta iltayhdeksän jälkeen kirjatussa havainnossa pohjoisen taivaan revontulia kuvaillaan rauhallisiksi, mutta näyttäviksi. Punkalaitumelta tuntia aiemmin raportoitiin sekä rauhallisesta revontulikaaresta että rauhallisesta revontulivyöstä. Revontulien mainittiin näyttäneen puhtaan vihreiltä melkein koko havainnon ajan. Vesilahdella havainnoitsija oli osunut naapurinsa kanssa ottamaan valokuvia suoraan koronan alle.

Iltayhdentoista jälkeen revontulet vaikuttivat voimistuvan uudelleen.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Osa revontulia tarkkailleista havainnoi myös PanSTARRS-komeetan, joka näkyy Suomessa parhaiten maalis-huhtikuun vaihteessa. Sen voi jo nyt löytää auringonlaskun jälkeen läntiseltä taivaalta. Huhtikuuta kohden PanSTARRS näkyy yhä korkeammalla ja pimeämmällä taivaalla. Komeetta on havaittavissa maaliskuussa paljain silmin. Eniten siitä saa irti kiikarilla tai kaukoputkella, joiden avulla sen voi nähdä toukokuulle asti.

Ursan Taivaanvahti

Revontulet Sastamalan Kiikassa 17.3.2013

Revontulet Sastamalan Kiikassa. Kuvan ottamisen jälkeen revontulet lähtivät voimistumaan uudelleen ja taivaankannen ylittävä kaari vahvistui.

· ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top