ILMOITUS

Kankeat, hiljaiset ja tytyväiset: Tyrvääläinen kansanluonne yksissä kansissa

Uutiset

Samuli Kinnari

Kankeat, hiljaiset, ja tytyväiset

Kirjan Kankeat, hiljaiset, ja tytyväiset kansi.

Tutkija Matti Kankaanniemi osoittaa, että Antero Wareliuksen arvio aikansa tyrvääläisistä kestää myös nykytieteen kritiikin. Kankaanniemi selvittää teoksessaan Kankeat, hiljaiset ja tytyväiset, kuinka kestävällä pohjalla on Wareliuksen luonnehdinta 1850-luvun tyrvääläisistä 2010-luvun tieteellisen tiedon valossa.

Antero Warelius teki tarkkoja kansantieteellisiä havaintoja maan asukkaista ja alueellisista eroista, kun hän kulki Suomen halki vuonna 1847. Sitten hän tutki omaa kotipitäjäänsä Tyrväätä ja totesi, että tyrvääläisten “luonnossa ja mielenlaadussa” oli selvästi erottuvia erityispiirteitä. “Kankeita, hiljaisia ja tytyväisiä” olivat tyrvääläiset Wareliuksen mukaan.

Matti Kankaanniemi osoittaa kirjassaan, kuinka savolaisia, karjalaisia, pohjalaisia, hämäläisiä, satakuntalaisia sekä jopa tyrvääläisiä luonteenpiirteitä ja käyttäytymismalleja voi todella olla olemassa. Näin uusin kulttuuripsykologia tukee kansanomaista näkemystä.

Laajoihin kansainvälisiin aineistoihin perustuvissa tutkimuksissa on todistettu, että sikäli kuin paikalliskulttuurien välillä on eroja, ne voivat ulottua tilastollisesti merkitsevällä tavalla myös ihmisten luonteenpiirteiden eroihin. Matti Kankaanniemi tuo teoksessaan seikkaperäisesti esiin, mitä tyrvääläisestä kansanluonteesta voidaan nykytieteen valossa sanoa.

Matti Kankaanniemi on teologian tohtori ja kauppatieteiden maisteri. Hän on väitellyt tohtoriksi eksegetiikan alalta. Tässä poikkitieteellisessä teoksessa Kankaanniemi soveltaa myös omaa erikoisalaansa vanhojen tyrvääläisten sananlaskujen tutkimukseen.

Kustannusliike Warelian kustantama Kankeat, hiljaiset ja tytyväiset? Kulttuuripsykologinen näkökulma tyrvääläiseen kansanluonteeseen julkaistiin Vanhan kirjallisuuden päivillä. Kirjaa esitellään Tyrvääläisessä trykissa lauantaina kello 14-15.

· · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

ILMOITUS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
ILMOITUS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top