Järjestöt huolissaan maakotkien ampumisesta – Tapauksia myös Mouhijärvellä ja Köyliössä

Uutiset

Suomen luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi ovat huolestuneet lyhyessä ajassa ilmitulleista maakotkien ampumisista. Vuoden sisällä Etelä-Suomessa on ammuttu neljää maakotkaa. Tapauksista kaksi on Sastamalan Mouhijärveltä ja Köyliöstä.

Järjestöt pitävät ilmeisenä, että kyse on rauhoitettujen petolintujen vainon lisääntymisestä.

“Petolintujen vaino on ihmisten luontotietoisuuden kasvun myötä ollut jo pitkään vähenevää. Viime vuosina tilanne on muuttunut, mikä johtunee julkisessa keskustelussakin näkyneenä vääristyneestä näkemyksestä petoeläinten roolista luonnossa”, BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa kommentoi.

BirdLife Suomi ja Suomen luonnonsuojeluliitto pitävät tärkeänä, että todettuihin tapauksiin puututaan ja että poliisi ja metsästäjät tekevät parhaansa tapausten selvittämiseksi. Järjestöt pyytävät kaikkia kotkien tai muiden petolintujen vainosta tietäviä ilmoittamaan tiedoistaan poliisille ja luonnonsuojelujärjestöille, jotta maakotkien ampujat saadaan vastuuseen.

Osaa kotkista on ammuttu haulikolla, joka on lyhyen kantaman ase. Haulikolla ammutaan tyypillisesti alle 35 metrin päähän. Tältä etäisyydeltä suuren petolinnun tunnistaminen pitäisi olla hyvin helppoa.

Esimerkiksi kevättalvella Köyliön susialueelta loukkaantuneena löytynyt maakotkanaaras todettiin vastikään valmistuneessa Eviran ruumiinavauksessa ammutuksi. Aikuista naaraskotkaa oli ammuttu haulikolla jalkoihin. Tulehdusten ja haavojen seurauksena lintu ei enää kyennyt saalistamaan. Lopulliseksi kuolinsyyksi todettiin nälkään nääntyminen.

“Poliisin on saatava riittävät tutkintakeinot käyttöön, muun muassa mahdollisuus kuunnella kotkantappajien kännyköitä. Tämä edellyttää säädöstä törkeästä luonnonsuojelurikoksesta. Tarvittavat lakimuutokset on saatava heti valmisteluun”, sanoo johtava asiantuntija Ilpo Kuronen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Järjestöt pitävät Satakunnan käräjäoikeuden toukokuista maakotkan ampumisesta annettua tuomiota outona. Käräjäoikeus lievensi tuomiotaan maakotkan ohjeellisesta arvosta viidennekseen ja katsoi, ettei kiväärin menettäminen rikoksentekovälineenä ole kohtuullista.

Kaikki petolinnut ovat Suomessa rauhoitettuja. Maakotkan ampumisesta tuomitaan sakkoihin, minkä lisäksi tekijä joutuu maksamaan lajin korvausarvon 4877 euroa valtiolle. Lisäksi rikoksentekovälineen eli aseen menettää yleensä valtiolle.

· · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top