Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Pentin linnavuori adoptoitiin ja nostetaan paremmin esiin

Uutiset

Sastamalassa Villi vyöhyke -yhdistyksen tavoitteena on palauttaa Pentin linnavuoren ympäristö sellaiseksi kuin se on todennäköisesti ollut 1200-luvulla.

Pentin linnavuori

Maisemaa Pentin linnavuorelta Kulovedelle.

Villi vyöhyke -yhdistys adoptoi Pentin linnavuoren Sastamalassa. Yhdistyksen tavoitteena on palauttaa linnavuoren ympäristö sellaiseksi kuin se on todennäköisesti ollut linnan käyttöaikana 1200-luvulla. Pentin linnavuori on upealla paikalla Kuloveden Kojolanselän itärannalla.

Metsää linnavuoren ympärillä avarretaan siten, että linnavuori pääsee paremmin esiin maisemassa. Pentin linnavuori on ollut niin sanottu pakolinna ja aikoinaan ympäristö on ollut avointa.

Yhdistys laati linnavuoren alueen muodostamalle kokonaisuudelle adoptoitavaa muinaisjäännösaluetta laajemman luonnonhoitosuunnitelman, jota toteutetaan yhteistyössä maanomistajan kanssa. Hoitosuunnitelma on Museoviraston hyväksymä.

Suomessa linnavuoria käytettiin rautakaudella, varsinkin ristiretkiajalla. Ne ovat olleet alueensa pako- ja merkinanto-, mutta myös kokoontumispaikkoja.

Parhaiten linnavuoret tunnistaa kivisistä valleista, jotka ovat toimineet puisten rintavarustusten perustuksina. Pentin linnavuoren pohjois-, ja länsisivut ovat äkkijyrkkiä kallioseinämiä. Sen sijaan loivemmilla itä- ja eteläsivuilla on muinaisten vallitusten tukikiveyksiä. Kiveykset rajaavat noin 4 500 neliön alueen, jossa on neljä suorakulmaista, kooltaan noin 3 x 9 metriä olevaa kivilatomusta. Näiden lisäksi lännenpuoleisissa kalliokoloissa on kaksi kivitarhaa, joita pidetään mahdollisina hautoina.

Pirkanmaan maakuntamuseon Adoptoi monumentti -hoidon piirissä on jo yhteensä kahdeksantoista kulttuuriperintökohdetta. Adoptoi monumentti mahdollistaa sekä arkeologisten kohteiden että rakennusten huolenpidon yhteisöjen toimesta. Adoptoi monumentti -ryhmät ovat saaneet Pirkanmaalla paljon hyvää aikaan tekemällä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Pentin linnavuori

Pentin linnavuoren ympäristöä.

close

Tilaa ilmainen uutiskirje

· · · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.
Scroll to top