Tyrvään Mantan kadonneet reseptit löytyivät

Uutiset

Kadonneeksi luullut Tyrvään Mantan reseptit on saatu Sastamalan seudun museon kokoelmiin. Juhlavuotenaan aikansa kuuluisin kansanparantaja myös twiittaa.

Tyrvään Manta

Amanda Jokinen on esimerkki vahvasta suomalaisesta kansannaisesta, jonka asiantuntemus kumpusi kansan perimätiedosta ja jota hän lisäsi koululääketieteen opeilla ja kokemustiedolla. Kuva: Sastamalan seudun museo

Kadonneeksi luullut Tyrvään Mantan reseptit on saatu Sastamalan seudun museon kokoelmiin.

Arvo Riutta oli 1970-luvulla purkamassa Amanda Jokisen taloa ja löysi sieltä paperikasan. Hän tajusi heti näiden reseptien merkityksen ja halusi lahjoittaa ne museoon. Asia kuitenkin jäi ja vuosien kuluessa reseptit hukkuivat.

Muutama kuukausi Arvon kuoleman jälkeen vuoden 2015 keväällä hänen vaimonsa Salme Riutta löysi reseptit. Salme otti yhteyttä Sastamalan seudun museoon. Edesmenneen miehensä tahdon mukaisesti hän lahjoitti museoon 125 reseptiä.

Viime syksynä reseptit konservoitiin ammattikorkeakoulu Metropoliassa Vantaalla. Työn tekivät paperikonservaattoriopiskelijat Jenni Järvinen ja Kirsi Kärki. Resepteille toteutettiin kemiallisia konservointitoimenpiteitä, kuten pesu, neutralointi ja musteen stabilointi. Jokainen resepti sai myös oman suojataskunsa.

Reseptien konservoinnista kerrotaan lisää Suomalaisen kirjan museo Pukstaaviin 28. tammikuuta avautuvassa näyttelyssä.

Aikansa kuuluisin kansanparantaja twiittaa juhlavuotenaan

Sastamalan seudun museo toteuttaa yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa Tyrvään Mantan juhlavuoden. Ohjelma pohjautuu aikansa tunnetuimman kansanparantajan Amanda Jokisen (1853–1922) eli Tyrvään Mantan elämään, mutta aihepiiriä käsitellään laajemminkin muun muassa lääketieteen näkökulmasta.

Juhlavuosi sisältää näyttelyitä, seminaareja, luontopolun avaamisen ja paljon muuta. Sen aikana Manta myös twiittaa nimimerkillä @tyrvaanmanta.

Tyrvään Manta oli kansanparantaja, joka hoiti potilaitaan vastaanotollaan, kotikäynneillä, kirjeitse ja perustamassaan sairaskodissa. Hänellä oli yhteiskunnallisesti merkittävä rooli aikana, jolloin virallinen terveydenhuolto vasta otti ensiaskeleitaan.

Mantalle saapui päivittäin kymmeniä kirjeitä ympäri Suomea, mutta noin 700:n säilyneen kirjeen joukosta nousevat erityisesti Tampere, Pori, Helsinki ja Hämeenlinna. Mantan erikoisosaamista olivat ihotautien sekä neurologisten sairauksien ja luuston tautien hoito.

Seminaari aloittaa juhlavuoden

Tyrvään Mantan juhlavuoden avajaisseminaari ”Parantava vuorovaikutus” järjestetään lauantaina 28. tammikuuta.

Kello 11–13 Sylvään koulun auditoriossa ovat keskustelemassa potilaan kokonaisvaltaisesta kohtaamisesta psykiatrian erikoislääkäri ja professori Matti O. Huttunen, yleislääketieteen erikoislääkäri Outi Seppälä, oikeuspsykiatri Mika Rautanen sekä Tyrvään Mantaa tutkinut kirkkoherra Katri Rinne.

Kello 13–15 Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa on esillä Mantan ennennäkemättömiä reseptejä ja mahdollisuus tutustua perinnehoitoihin. Klo 14 opastamassa ovat itse Tyrvään Manta ja Annastuuna Korkeemäki! Kahvila avoinna.

Klo 14.30 paljastetaan laatta Marttilankatu 23:n seinässä eli paikalla, jossa Mantan talo sijaitsi.

Avajaisseminaariin on vapaa pääsy. Tapahtuman järjestävät Sastamalan seudun museo, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Kulttuuria kaikille, Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys, Sastamalan oppaat sekä Suomalainen Perinnehoito ja Luontaislääketiedeyhdistys.

Tyrvään Mantan resepti

Tyrvään Mantan lääkevalikoimaan kuuluivat muun muassa Essentia Vitae, kamferi, lyijy, kataja sekä erilaiset teet ja öljyt. Kuva: Sastamalan seudun museo

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

  Lähettämällä materiaalia vakuutat, että sinulla on tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet aineistoon. Kokemäenjokilaakson Uutiset voi hyödyntää ja käsitellä aineistoa parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Tilaa uutiset sähköpostiisi

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tilaa Uutiskirje

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tuoreimmat