MAINOS

Yöpäivystyksen paluu Sastamalaan epätodennäköistä – Acuta ei ole kasvattanut sote-menoja

Uutiset

Samuli Kinnari

Ympärivuorokautisen päivystysyksikön perustaminen ei ole käytännössä mahdollista nykylainsäädännön puitteissa. Näin todetaan Sastamalassa valtuustoaloitteeseen valmistellussa vastauksessa.

Edellisellä valtuustokaudella yöpäivystys siirtyi Sastamalasta Tampereelle. Sastamalasta käy keskimäärin 1-2 potilasta yöaikaan Acutassa.

Maire Villo (ps) jätti kesällä valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että kaikki mahdollisuudet yöpäivystyksen saamiseksi takaisin Sastamalaan selvitettäisiin ennen tulevaa sote-uudistusta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn tulevassa vastauksessa mainitaan, että öisin terveydenhuollon päivystyspalveluita tulee tuottaa vain hätätilapotilaille. Näitä potilaita ei voida hoitaa paikallisessa päivystyksessä. Potilasturvallisuuden ja hoidon laadun turvaamiseksi heidät tulee hoitaa yksikössä, jossa on kattavat palvelut tarjolla myös yöaikaan.

Ympärivuorokautisen päivystysyksikön toiminnasta määrätään vuonna 2015 voimaan astuneella päivystysasetuksella. Asetuksen mukaan ympärivuorokautinen päivystys on järjestettävä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksenä. Yhteispäivystyksellä tarkoitetaan päivystysyksikköä, jossa on sekä perusterveydenhuollon että muiden erikoisalojen lääkäreiden palveluja.

Yhteispäivystyksen erikoislääkäripalvelut voivat muodostua esimerkiksi sisätautien ja kirurgian erikoisalojen asetuksen erikoisalan päivystyksistä. Erikoislääkärin on tarvittaessa saavuttava puolen tunnin kuluessa erikoisalansa päivystysyksikköön. Lisäksi päivystysyksikön tulee tuottaa riittävät kuvantamis- ja laboratoriopalvelut.

Acuta ei kasvattanut sote-menoja

Laaditun vastauksen mukaan sosiaali- ja terveysmenojen kasvu ei Sastamalassa ole aiheutunut yöpäivystyksen siirtämisestä Acutaan, vaan yleisesti erikoissairaanhoidon kustannusten kasvusta. Erikoissairaanoidon kustannukset kasvoivat jo ennen päivystysjärjestelyjen muutosta.

Taloudellisesti yöpäivystyksen siirtämisellä Acutaan sekä päivä- ja ilta-aikaisen kiireellisen hoidon siirtämisellä on säästetty päivystyksen kokonaiskustannuksia vuodesta 2015 alkaen noin 800 000 euroa vuodessa.

Nykyinen toimintamalli on Pirkanmaan terveydenhuollon kehittämisen yleisten linjausten mukainen.

·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top