Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Kokemäenjoki yritetään jäädyttää – Tyrvään ja Kolsin voimalaitoksilla ollut ongelmia

Uutiset

Hyydelauttoja kulkee joessa runsaasti.

Juoksutuksia supistetaan, jotta Kokemäenjokeen saataisiin muodostettua jääkansi. Näin pyritään estämään hyyteenmuodostuksen aiheuttamat ongelmat ala- ja keskiosalla.

“Olosuhteet jääkannen muodostamiselle eivät ole tällä hetkellä ihanteelliset selvästi keskimääräistä suuremman virtaamatilanteen ja ennustettujen melko maltillisten pakkasten vuoksi”, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Jäädytysajoa on välttämätöntä yrittää parin seuraavan pakkaspäivän aikana, koska joessa kulkee jo tällä hetkellä runsaasti hyydelauttoja. “Kolsin ja Tyrvään voimalaitoksetkin on jouduttu jo viime päivien aikana välillä sulkemaan jäiden aiheuttamien ongelmien vuoksi”, Triipponen jatkaa.

Kokemäenjokeen virtaavissa Pirkanmaan keskeisissä säännöstellyissä järvissä on jo hyvän aikaa varauduttu hyyderiskiin pitämällä vedenkorkeuksia keskimääräistä alempana. Kokemäenjoen jääkansi saadaan muodostumaan pienentämällä järvien juoksutusta, kun pakkasta on riittävästi.

“Kokemäenjoen virtaamaa on tarkoitus pienentää parin seuraavan päivän aikana nykyisestä noin 450 kuutiosta sekunnissa lähelle 200 kuutiota sekunnissa. Lähipäivien juoksutusten pienentäminen näkyy säännösteltyjen järvien vedenkorkeuden nousuna ensi viikon alkuun saakka”, sanoo johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta. “Jääkannen muodostuessa juoksutuksia lisätään näillä näkymin vähitellen perjantaista alkaen. Sääennusteen mukaan pakkaset näyttäisivät onneksi jatkuvan vielä pitkälle ensi viikkoon”, Isid kertoo.

Kokemäenjoen säännöstelytahojen ja ELY-keskusten yhteisessä neuvottelussa on sovittu, että juoksutuksia supistetaan keskiviikosta alkaen.

Jäille ei ole menemistä

Pakkasten myötä suuriin järviin alkaa muodostua jääkansi, mutta jäänpaksuus on vielä pidemmän aikaa hyvin ohut. Monilla jo jäätyneillä järvillä teräsjään paksuus on hyvin ohut tai lähes olematon. Jään kantavuus voi jään päällä olevan lumen vuoksi jäädä koko talveksi heikoksi.

“Myöskään Kokemäenjokeen lähipäivinä syntyvien ohuiden jääkansien päälle ei missään nimessä ole turvallista mennä kulkemaan, painottaa Juha-Pekka Triipponen.

· ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.
Scroll to top