Mainos

Mainos - Satapirkan Tuholaistorjunta

Talven sateet uittivat Loimijokeen viisinkertaisesti fosforia

Uutiset

Vesistöjen poikkeuksellinen kuormitus saattaa lisätä leviä, jos muut olosuhteet ovat suotuisat.

Loimijoki.

Kokemäenjoen vesistöalueella talvi oli lämmin ja vetinen. Runsaat sateet huuhtoivat kiintoainesta ja fosforia jokiin ja järviin. Tämä saattaa lisätä kesällä leviä, jos muut olosuhteet ovat suotuisat.

Sastamalassa Suodenniemen Kourajärvellä talven fosforikuorma oli yli kolminkertainen vuosituhannen keskiarvoon nähden. Kokemäenjokeen laskevassa Loimijoessa se oli puolestaan yli viisinkertainen. “Loimijoki on tyypillisesti tulvaherkkä vesialue, jossa ei ole virtaamia tasaavia eikä varastoivia järviä”, kuvailee erikoistutkija Ämer Bilaletdin Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Fosforikuormitus ei välttämättä näy enää järvissä kesällä sedimentoitumisen ja veden vaihtuvuuden ansiosta. Jonkinlainen ravinteiden potentiaalinen lisäys on kuitenkin olemassa. “Tästä ei voida suoraan ennustaa hankalaa leväkesää – levien kasvuun ja varsinkin sinilevien kasvuun vaikuttavat niin monet kesäaikaiset olosuhteet”, sanoo Bilaletdin.

Pirkanmaalla levätilannetta tarkkaillaan jälleen perinteisessä leväseurannassa. Se käynnistyy kesäkuun alussa.

· · · · ·

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.
Scroll to top